Foto: Scanpix.

Dödsoffer till sjöss ofta påverkade

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre av fyra undersökta dödsolyckor på sjön i fjol hade den omkomne alkohol i blodet, visar siffror från Transportstyrelsen.

I fjol omkom 40 personer på sjön i olyckor med fritidsbåt. Transportstyrelsen har granskat 24 av dödsolyckorna genom att gå igenom obduktionsprotokollen. I 18 av fallen konstaterades det att den omkomne var alkoholpåverkad.

–Det är förvånande att endast en fjärdedel var spiknyktra. De andra hade mer eller mindre alkohol i blodet, säger Jonas Ekblad, analytiker vid Transportstyrelsen, till TT.

Rekordfå har drunknat i år

Under 2000-talet omkom i snitt 37 personer per år i olyckor med fritidsbåt. I år har drygt tio fall rapporterats in, vilket enligt Ekblad är rekordfå vid den här tidpunkten på året.

–De exakta orsakerna till nedgången vet vi inte. En orsak kan vara vädret och det går inte utesluta att de nya alkoholreglerna har fått genomslag, säger han.

Sedan 2010 går gränsen för sjöonykterhet vid 0,2 promille. Bland det svenska folket har lagen stöd. Enligt en undersökning från Svenska livräddningssällskapet tycker åtta av tio svenskar att det är lika illa att köra båt som bil i onyktert tillstånd, skriver Svenska Dagbladet.

Fakta

Fakta: Dödsolyckor på sjön

  • 2011 omkom 40 personer på sjön i olyckor med en fritidsbåt. Självmord och sjukdomsfall är borträknade.
  • Vid 18 av 24 hittills granskade fall hade den omkomne alkohol i blodet.
  • I år har drygt tio dödsolyckor rapporterats in, vilket enligt Transportstyrelsen är rekordfå vid den här tidpunkten på året.
  • Under 2000-talet omkom i snitt 37 personer per år i olyckor med fritidsbåt.
  • Granskningen av dödsolyckorna är en del Transportstyrelsens ”Strategi för säkrare båtliv 2020”. Målsättningen är att minska antalet omkomna till ett årligt snitt på 25 personer.

Källa: Transportstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.