Dog i skogsbranden – misstänkt arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man har omkommit i samband med den stora skogsbranden. Nu har en anmälan om arbetsmiljöbrott upprättats om misstanke om vållande till annans död och till kroppsskada.

Det gäller den 42-årige man som skadades svårt måndagen den 4 augusti efter att ha stängts in i det brandhärjade området i Stabäck, utanför Ängelsberg och den 30-årige timmerarbetare som hittades avliden dagen efter.

En plånbok hittades vid den döde som innehöll en id-handling tillhörande en person som anmälts saknad av anhöriga. Enligt polisen är det med all sannolikhet samma person som påträffats avliden. De båda arbetade ihop och skulle hämta virke när de överraskades av lågorna.

Skogsbranden i Västmanland

Efter att en anmälan skickats till Arbetsmiljöverket har Polismyndigheten i Västmanlands län upprättat en anmälan om arbetsmiljöbrott med misstanke om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Rutinåtgärd

– Vid denna typ av händelse är det rutin att inleda förundersökning. Den inleds för att utreda om något brott begåtts i samband med händelsen och för att kunna säkra eventuell bevisning, säger förundersökningsledare Helena Eckerrot Flodin, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Anmälan riktar sig i nuläget inte mot ett specifikt företag eller person eftersom det ännu inte är fastställt vad som egentligen har hänt. Det är inte säkert att brott har begåtts och dessutom är många aktörer inblandade i verksamheten.

– Vi har valt att avvakta polisens utredning. Vi har väldigt knapphändiga uppgifter men det verkar röra sig om ren oaktsamhet, de trodde de skulle hinna hämta timret och blev överrumplad av elden, säger Peder Carlsson, sektionschef, Arbetsmiljöverket, region mitt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet