Foto: TT

Dömda läkare jobbar kvar i vården

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 läkare och psykologer har dömts för allvarliga brott – utan att Inspektionen för vård och omsorg fått reda på det. Därmed har de kunnat jobba kvar utan att deras yrkeslegitimationer prövats, enligt Sveriges Radio.

När det gäller sjukvårdspersonal är domstolarna skyldiga att skicka in vissa typer av domar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men enligt en P1-dokumentär, som gjorts i samarbete med Ekot i Sveriges Radio, har 53 läkare och psykologer dömts utan att domstolarna underrättat IVO.

Bland dem finns två barnläkare som dömts för barnmisshandel respektive drograttfylla och en psykiater som ofredat en patient sexuellt.

Bristande rutiner

Att domarna inte skickats till IVO beror enligt Agneta Kornstrand, chefsjurist vid Domstolsverket, på bristande rutiner hos domstolarna. Hon menar att de som expedierar domar i vissa fall kanske inte har fått informationen att det är läkare som dömts.

– Domaren känner säkert till att det handlar om en läkare men det betyder inte att den som expedierar domen vet detta, säger hon.

Enligt Kornstrand ges utbildning och handböcker till de som expedierar domar. Ändå kan kunskapsbrist vara ytterligare en anledning till att domarna inte når IVO.

– Det behövs mer utbildning och säkrare rutiner samt kontroller av att dessa följs, säger hon.

Stort mörkertal

Under förra året återkallades 25 läkarlegitimationer i Sverige varav 18 var på grund av grov brottslighet. Av samma skäl utfärdades prövotid för sju läkare i landet.

– Men här finns uppenbarligen ett stort mörkertal, säger Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Hon anser det vara oroväckande att inte alla fall blir prövade.

– Att rapportera till IVO från domstolens sida är inget fritt val. Det måste in en varning i domstolarnas målhanteringssystem så att det inte blir upp till en enskild kanslist att komma ihåg att göra detta, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.