Foto: Scanpix.

Dömda: Vi får för lindriga straff

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem som dömts till samhällstjänst vill ha hårdare och tråkigare uppgifter.

En stor del av dem som dömts till samhällstjänst, alltså att utföra oavlönade samhällsnyttiga uppgifter, anser att den här formen av straff är alldeles för lindrigt. I stället vill man ha hårdare och tråkigare arbetsuppgifter i syfte att avskräcka från nya brott, enligt en studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

De som dömts till samhällstjänst kan få rensa rabatter eller ta bort klotter. Det sker oftast på fritiden, och straffet är mellan 40 och 240 timmars oavlönat arbete.

–Det var väldigt intressant att höra att de dömda ville ha hårdare arbetsuppgifter, att de ville vara trötta efter arbetsdagen, det skulle vara tråkiga och betungande uppgifter som avskräckte från att begå brottslighet, säger Nadja Bogestam, utredare på Brå.

7.000 personer döms årligen

Samhällstjänsten infördes främst för att avlasta fängelserna och årligen döms cirka 7.000 personer till samhällstjänst.

–Den vanligaste kriminaliteten här är våldsbrott, rattfylleri och narkotikapåverkan, säger Nadja Bogestam.

De som döms till samhällstjänst har ofta trott att de skulle utföra någon form av ”straffarbete”, men det har aldrig varit tanken med samhällstjänsten. Därför har de blivit överraskade när de får lätta arbetsuppgifter bland annat hos ideella föreningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.