Foto: TT

Drastisk förbättring av provrörsbefruktning

Uppdaterad
Publicerad

Risken för förtidig födsel, låg födelsevikt eller fosterdöd har minskat väsentligt i Norden under de senaste 20 åren för barn som blir till genom assisterad befruktning.

Det visar den största studien hittills.

Allt fler barn föds med hjälp av provrörsbefruktning, insemination eller någon annan av de behandlingar som finns till hands för ofrivilligt barnlösa par. År 2011 såg 3 850 svenska barn dagens ljus tack vare assisterad befruktning.

Nordiska forskare har nu granskat 92 000 av dessa förlossningar i Danmark, Finland, Norge och Sverige mellan åren 1988 och 2007. Knappt 30 000 av barnen var tvillingar.

Det visar sig att risken för avvikelser har minskat betydligt under årens lopp och att denna risk nu nästan är densamma för barn som blir till den naturliga vägen.

Nästan som andra

– Vi såg en anmärkningsvärd minskning av risken att födas förtidigt. Risken för låg födelsevikt bland ”ensambarn” minskade också, så även risken för fosterdöd eller död inom det första levnadsåret för både ”ensambarn” och tvillingar, säger Anna-Karina Aaris Henningsen vid Rigshospitalet i Köpenhamn, en av forskarna bakom studien som publiceras i Human Reproduction.

Exempelvis har risken för förtidig födsel minskat från 13 procent under åren 1988-1992 till 8 procent under åren 2003-2007. Det är en siffra som ligger mycket nära den 5-procentiga risk som andra barn har.

Färre ägg

På liknande sätt har risken för fosterdöd och död inom det första levnadsåret mer än halverats. Fosterdöd minskade från 0,6 till 0,3 procent, medan risken för död inom det första levnadsåret minskade från 1 till 0,3 procent. Motsvarande risker för andra barn var 0,3 respektive 0,2 procent.

Det finns flera förklaringar till förbättringen, menar forskarna. Både laboratorieteknikerna och de kliniska kunskaperna har blivit bättre. Men framför allt implanteras färre embryon i dag än tidigare, vilket har minskat antalet tvillingfödslar drastiskt – utan att chanserna till en lyckad graviditet har påverkats nämnvärt.

– Genom att bara överföra ett embryo undviker vi inte bara flerbörder och alla de problem som är associerade med sådana graviditeter och förlossningar, det resulterar också i friskare barn, säger Anna-Karina Aaris Henningsen.

Fakta: Tusentals barn varje år

 * Till assisterad befruktning räknas olika metoder för att behandla par som inte kan få barn på naturlig väg. Vid dessa metoder hanteras endera spermier eller äggceller plus spermier utanför kroppen.

 * Enbart gifta par och sambor har i dag rätt till assisterad befruktning, men regeringens utredare föreslog i maj 2014 att det ska tillåtas även för ensamstående kvinnor.

 * Den vanligaste metoden är så kallad in vitro fertilisering (IVF) eller provrörsbefruktning.

 * I Sverige är det tillåtet att använda donerade spermier eller donerade obefruktade ägg vid IVF, och donerade spermier vid insemination.

 * År 2011 blev 3 850 barn till tack vare assisterad befruktning.

Källa: Nationalencyklopedin och Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.