Drottningen avstår kontroversiellt pris

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag skulle drottning Silvia mottagit ett pris av Scandinavian Human Rights Lawyers, en organisation som uppges ha kopplingar till abortmotstånd. Men nu meddelar hovet att Silvia inte kommer att ta emot priset.

Tanken var att drottning Silvia skulle tagit emot priset vid Uppsala universitet på onsdag och hon skulle prisas för sitt arbete för världens barn. Hon skulle även ha medverkat vid ett seminarium som handlar om trafficking och människohandel.

Men nu ställer drottningen in sin medverkan och hovet meddelar att hon inte heller kommer att ta emot priset.

– Drottningen kommer att tacka nej till priset, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Aftonbladet.

Hon förklarar att bakgrunden till drottningens beslut att avstå är att traffickingfrågan har kommit i skymundan.

Konferensen har fått skarp kritik för kopplingar till abortmotstånd och drottningens medverkan har ifrågasatts. Även Uppsala universitet har beslutat att inte delta.

”Det finns för många frågetecken kring arrangemanget och organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers som står bakom initiativet”, säger professor Anna Singer i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.