Duellen om partiledarposten i KD

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed gör upp om partiledarposten i Kristdemokraterna. På torsdagen möttes de i sin första – och enda – offentliga duell.

Partiledarkandidaterna Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed är båda på turné i de olika partidistrikten runtom i landet för att grillas. Det är dock bara under kvällens utfrågning i Göteborg som media får vara med.

Kandidaterna inledde med att prata om decemberöverenskommelsen, och båda sa att det var viktigt att man kan lita på att Kristdemokraterna håller sina löften.

Kampen om KD-posten

– Jag vet inte om jag själv hade slutit den överenskommelsen om jag suttit med vid förhandlingsbordet, men nu när vi har den är det viktigt att vi kan stå för det vi lovat, säger Ebba Busch Thor.

SVT:s expert: Överens om mycket

– De såg rätt nöjda ut efteråt, och det blev en ganska lugn kväll. De är överens om väldigt mycket, säger SVT:s inrikespolitiske expert Pontus Mattsson.

Han tar Nato som ett exempel på där de tycker olika – Jakob Forssmed vill utreda ett medlemsskap först medan Ebba Busch-Thor vill att Sverige ska gå med.

Ebba Busch Thor ligger bäst till just nu, men ännu är det inte klart. Jakob Forssmed har starkt stöd i partiledningen, vilket kan väga över för honom. Vem som blir vald kommer att avgöras av vem som tros kunna entusiasmera och engagera väljarna att rösta på KD, säger Pontus Mattsson.

– Båda kandidaterna är överens om att det måste ske en förnyelse och att de måste nå nya väljargrupper. Många medlemmar vill ha en partiledare som går igenom rutan, som visar entusiasm, säger SVT:s expert.

Valet om ny KD-ledare är ett ödesval menar vissa, och mycket står på spel för ett parti som knappt når över fyraprocents-spärren och som gjorde sitt sämsta val på 20 år i fjol.

Detta är de två kandidaterna

Ebba Busch Thor

  • Är 28 år och har trots sin unga ålder en lång karriär som kommunalråd i Uppsala.
  • Står för en värdekonservativ linje och stödde Mats Odell som utmanade sittande partiledare Göran Hägglund i partiledarstriden 2012.
  • Har haft ett visst favoritskap då många distrikt har berättat att de nominerar Busch Thor.

Jakob Forssmed

  • Är 40 år och partiets ekonomisk-politiska talesperson i riksdagen.
  • Han har varit Göran Hägglunds förhandlare i regeringskansliet i åtta år och var bland annat med om att arbeta fram de omdebatterade förslag om sänkta kostnader för flyktingmottagandet, som Göran Hägglund presenterade i slutet av förra året, bland annat lägre bidrag till asylsökande och tillfälliga uppehållstillstånd.
  • Forssmed meddelade i ganska sent att han ställer upp som kandidat och dök då upp som något av en joker i striden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet