Foto: Scanpix

E-type får kritik för sin kvinnosyn

Uppdaterad
Publicerad

E-type kallade fackbas för ”lilla tjejen” – nu ber han om ursäkt

– Att bli utsatt för manliga härskartekniker och förminskning på grund av kön är jag van vid. Det säger en hel del om vilka argument i sakfrågan man egentligen har om man måste använda sig av sådant för att ta sig fram i debatten, säger Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurantfacket (HRF) Regionen Stockholm Gotland, till SVT efter Martin E-type Eriksson kallat henne för ”lilla tjejen” och ”primadonna”.

Martin ”E-type” Eriksson hamnade i i en häfitig ordväxling med Jenny Bengtsson efter att hon uppmanade honom att ordna kollektivavtal för de anställda på den krog han driver.

Kändiskrogar blir allt vanligare, men många saknar kollektivavtal. På sin blogg uppmanar Jenny Bengtsson läsarna att inte gå till de kändiskrogar som inte har kollektivavtal.

”Man ska föregå med gott exempel”

– De här personerna får väldigt mycket publicitet bara på grund av att de är kända. Då tycker jag, att när man tar klivet från skådespelare, dansare eller musiker till arbetsgivare, så ska man veta vad man håller på med, och föregå med gott exempel, säger Jenny Bengtsson, ordförande för regionen Stockholm Gotland, till Metro.

Enligt Jenny Bengtsson saknar fyra av fem kändiskrogar kollektivavtal. Och en av krogarna är vikingarestaurangen Aifur Krog & Bar, som ägs av Martin ”E-type” Eriksson.

”Hon är inte trovärdig, lilla tjejen”

Uppmaningen att inte besöka hans krog fick Martin ”E-type” Eriksson att se rött.

– Hon är inte trovärdig, den lilla tjejen, säger han till Metro. Vi har redan fått en avbokning på grund av detta. Då känner jag, vad vinner hon på att ett företag hon snackar skit om går sämre? Då blir det ännu mindre pengar att betala i löner, säger han till Metro.

Martin ”E-type” Eriksson menar att restaurangens anställda har alla försäkringar som krävs och högre lön än vad som fastlås i kollektivavtalet.

Godtar inte ursäkt

– Eftersom jag redan uppfyller fackets alla krav finns det ingen anledning att dessutom betala en serviceavgift som motsvarar samma kostnad som när vår fläkt pajar. Och det gör den varje år. En gång om året ska någon upp och byta den där hemska fläkten, säger han till Metro.

Martin E-type Eriksson har nu mejlat Jenny Bengtsson och bett om ursäkt för sina formuleringar. Men till Expressen säger hon att hon inte godtar ursäkten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.