Slottet i Stockholm släcks ner. Foto: Scanpix

Sverige släckte ner – märktes i elnäten

Uppdaterad
Publicerad

En timme hölls lamporna släckta under evenemanget ”Earth hour”. Vattenfall märkte att energiförbrukningen minskade i Sverige.

För sjunde året i rad släckte människor världen över under lördagen ljuset under en timme i den internationella kampanjen Earth hour. Följ nedsläckningen i bildgalleriet ovan.

I Stockholm var Stadshuset, Kulturhuset, Globen, Dramaten och Kaknästornet nedsläckta, liksom flera av de kungliga slotten och Friends Arena i Solna, uppger Världsnaturfonden.

I Göteborg släcktes  Poseidon, Stadsteatern och Kungsportsavenyn  och i Malmö lystes inte Turning Torso och Operan upp som vanligt.

Totalt var 210 kommuner i landet engagerade i ”Earth Hour”. Söderhamn och Timrå är två exempel, där gatubelysningarna släckts, enligt kommunerna.

Vattenfall har under kvällen mätt effektuttaget i deras nät var femte minut. Och bolaget märkte att energiförbrukningen minskade under Earth Hour, berättar pressekreteraren Robert Pletzin.

-Det har skett en viss påverkan, inte gigantisk, men en viss påverkan.

Kampanjen genomfördes första gången 2007 i Sydney av Världsnaturfonden WWF och har därefter spridit sig över världen.

Fokus på klimatfrågan

Enligt Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på WWF Sverige, fyller kampanjen en viktig funktion vad gäller att sätta ljuset på klimatfrågan.

– Det här är en möjlighet att sätta väldigt mycket fokus just på den här frågan en gång om året, och förhoppningsvis även året runt. I Sverige deltar över hälften av befolkningen, 55 procent enligt siffror förra året, säger hon i SVT:s Gomorron Sverige.

Inte effektivt

Men att kampanjen handlar om att sätta press på våra politiker och inte om att spara el framgår inte, enligt Erik Erfors, ledarskribent på Expressen.

– Barbara hänvisar till att 55 procent deltog. För det första vet vi ju inte om det var 55 procent som deltog, men om man ställer frågan, så är det klart att man vill visa att man är klimatvänlig. Problemet är att man inte gör någonting, det är ju ingen aktiv handling direkt att stänga av elen eller släcka lampan en lördagskväll.

Enligt Erik Erfors är hela arrangemanget i själva verket en enkel metod som folk kan ta till för att må bra, utan att för den delen gör några egentliga uppoffringar.

– Det finns så många bra grejer för att vi ska må bra. Det är som att bikta sig, det kostar inte på så mycket. Om vi fortsätter med den analogin så kan vi säga att företagen köper avlatsbrev när de sponsrar Världsnaturfonden, och sen kan de fortsätta att köra sina utsläpp och så vidare.

Fungerar som incitament

Men från WWF:s  sida  är man tydlig med vad man vill ha av politikerna, enligt Barbara Evaeus.

–Vi vill att vi ställer om till 100 procent förnybar energi till 2050 och vi vill se att det finns konkreta mål för färdplanen som regeringen tar fram.

Earth hour fungerar dessutom även som ett incitament för många som annars inte engagerar sig i klimatfrågan.

– Jag kan inte säga hur många som ringer, nästan dagligen under den här kampanjperioden och undrar vad de mer kan göra, så det här är ett sorts incitament och uppvaknande för många.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.