OKQ8 ändrar innehållet i sin diesel efter kritiken de fått. Foto: TT

Efter dieselbråket ändrade OKQ8 sin diesel

Uppdaterad
Publicerad

Biltillverkaren Kia hävdade att diesel från OKQ8 kan täppa igen bränslefiltret i bilarna och har varnat sina kunder från att tanka på OKQ8.

Bensinbolaget tog till sig kritiken och ändrar innehållet i sin diesel.

– Vi vill göra det vi kan för vår del att i så fall eliminera denna säkerhetsrisk, säger Mikael Bergström, chef för OKQ8:s obemannade stationer, till TT.

Dagens Nyheter rapporterade i dag om att OKQ8-dieseln riskerar att täppa igen och att branschorganisationen Bil Sweden varnat för att igentäppta bränslefiltren är en säkerhetsrisk när bilarna tappar kraft. Något som enligt Bil Sweden kan bli ytterst kritiskt vid acceleration.

Ändrar innehållet

I ett brev till sina kunder har Kia skrivit att ”Flera av varandra oberoende laboratorier har lämnat liktydiga svar som säger att det är oxiderad RME som har satt igen bränslefiltren.”

OKQ8 har ändrat sin andel RME i sin diesel, från sju procent till fem procent. Enligt Mikael Bergström på OKQ8 har de tidigare använt sig av sju procent av miljöskäl, för att minska koldioxidutsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.