Arbetsförmedlingens nye generaldirektör Mikael Sjöberg har redan beslutat om förändringar. Foto: TT

Efter SVT:s granskning – Arbetsförmedlingen ändrar rutiner

Publicerad

Efter bara några dagar på nya jobbet beslutade Arbetsförmedlingens nye generaldirektör Mikael Sjöberg om en rad förändringar av arbetsförmedlarnas uppdrag.

SVT har i en rad reportage berättat om arbetsförmedlare med fler än 300 arbetssökande att hantera per månad och om hur tiden inte räcker till för att hjälpa de arbetssökande.

Mikael Sjöberg, generaldirektör sedan i måndags, beslutade i dag att ta bort uppföljningsmötet för alla arbetssökande med godkända aktivitetsrapporter. På så vis ska man frigöra tid och resurser till de som behöver mer stöd.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Det är korrekt att vi har medarbetare som har mer arbetsuppgifter än de har arbetstid, säger Mikael Sjöberg.

Slut på konstiga ansökningar

Dessutom förlängs tiden att ha en handlingsplan färdig för den arbetssökande från max 5 dagar till 10, och arbetssökande som själva klarar sitt jobbsökande ska träffa sina förmedlare var tredje månad.

Det ska även bli ett slut på onödiga jobbansökningar för både arbetssökande och arbetsgivare.

– I dag måste arbetssökande erbjudas ett jobb vid varje besök, det kravet tar vi bort. För ibland är det inte riktigt bra jobb som erbjuds och då tycker de arbetssökande att det blir oseriöst och vi får kritik från arbetsgivare att de får fler folk som söker, säger Mikael Sjöberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet