Elbrist hotar i söder

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Sverige hotas av elbrist. Det kan Rapport avslöja i dag. Svenska Kraftnäts generaldirektör slår larm och är orolig för hur det ska gå när kylan sätter in i vinter. Detta trots att vattenkraften i norr går för högtryck.

Just nu står sex av tio kärnkraftsreaktorer stilla i Sverige. Störst är problemen i Ringhals där alla fyra reaktorerna har stoppats.

Stoppen har fått konsekvenser. Svenska kraftnät, som har ansvaret för elförsörjningen, har redan tvingats koppla in ett reservkraftverk i Karlshamn för att det ska finnas tillräckligt med el i södra Sverige.

”Djupt otillfredsställande”

-Det visar hur unik situationen är. Det är fortfarande varm väderlek och ändå tvingas vi starta oljekondens för att under vissa kritiska timmar kompenserar för det stora bortfallet av kärnkraftsel. Det är naturligtvis en djupt otillfredsställande situation, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät, till Rapport.

Normalt brukar reservkraften bara användas under mycket korta perioder när det är extremt kallt under vintern och elen inte räcker till. Nu har alltså Karlshamn startat rekordtidigt och även oljekondenskraftverket i Stenungsund står i vänteläge för att sättas in om det behövs för att klara försörjningsläget.

Ransonering

Mikael Odenberg är orolig för vad som kan inträffa om samma situation uppstår under vintern.

-Med kall väderlek och sex avställda reaktorer hade vi haft en effektkris. Det innebär att vi inte skulle kunna tillgodo se efterfrågan på el.

Det betyder elransonering eller att delar av Sverige plockas bort från elnätet. Och allt beror på att kärnkraften inte fungerar. Prognoserna för när reaktorerna ska kunna tas i drift igen hålls inte, konstaterar Mikael Odenberg.

En av de stora frågorna är när de fyra reaktorerna i Ringhals ska börja fungera igen, men på Vattenfall, som är Ringhals huvudägare, vill ingen kommentera situationen.

Skilda världar

Situationen är unik. För medan det finns en elbrist i södra Sverige finns det ett stort överskott i de norra delarna av landet. Där är vattenmagasinen sprängfulla efter de kraftiga regnfallen i fjällen. Vattenkraften har kunnat gå för fullt i norr, men det finns inte tillräckligt med kapacitet i elledningarna för att få elen till södra Sverige.

-Vi har inte en oändlig överföringsförmåga. Det finns flaskhalsar, begränsningar i den interna svenska överföringsförmågan, säger Odenberg.

Jan Nylander

jan.nylander@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.