Facebooks serverhall i Luleå hotas av strejk. Foto: NCC

Elektriker lägger omfattande strejkvarsel

Uppdaterad
Publicerad

Elektrikerförbundet lägger ett omfattande strejkvarsel från 1 april. Det berör bland annat hela skogsindustrin, flera stora elbolag och Facebooks anläggning i Luleå.

Förhandlingarna om ett så kallat inkasseringsavtal medElektriska Installatörs Organisationen (EIO) har strandat, skriver SvenskaElektrikerförbundet SEF i ett pressmeddelande. Förbundet varslar därför omstridsåtgärder från och med den 1 april.

Strejkvarslet som elektrikerna nu lägger är väldigtomfattande. Stridsåtgärderna är bland annat riktade mot pappersindustrin,Facebooks anläggning i Luleå och Grand Hotell i Stockholm.

Flera stora elbolag plockas ut i total strejk och helaskogsindustrin kommer att drabbas om strejken blir ett faktum.

Elektrikerfacket drar till med storsläggan i en konflikt sompåminner väldigt mycket om den som byggfacket hade för några år sedan och somhandlar om granskningsavgifter. Den förlorade Byggnads.

ÄvenElektrikerförbundet förlorade i höstas i Arbetsdomstolen i målet omkontrollavgifter, en avgift som facket vill att arbetsgivarna ska dra påarbetstagarnas löner.

– Arbetsgivarna kan inte betala för facklig verksamhet,säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen (EIO).

Det som facket vill göra är att behålla avgiften, men ändrasystemet för hur den tas ut. Men de oorganiserade skulle drabbas ändå, enligtÅsa Kjellberg Kahn.

– Min uppfattning är att även det här strider motEuropakonventionen.

I dag gör arbetsgivarna avdrag på lönen både förfackavgiften och för den så kallade ackordskontrollavgiften – pengar som sedanslussas vidare till facket. Det vill arbetsgivarna alltså ha bort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.