Foto: Susanne Nord

Elever: ”Mycket bråk och hot”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare elever vittnar om bråk och hot mot både elever och lärare. En lösning kan, enligt de ansvariga hos Malmö stad, vara att ta in bevakningsbolag.

I morgon är all undervisning inställd för de runt 200 högstadieelever som går på Värner Rydénskolan. Då ska skolledningen och den övriga personalen ha krismöte.

När SVT pratar med elever och före detta elever vid skolan så berättar de om en hel del problem. 

– Ja, det är mycket bråk på skolan och det är ibland elever som hotar lärarna på skolan, säger Zahraa Hussein, vars lillasyster går på Värner Rydénskolan.

Själv har hon bytt till en annan skola i Malmö.

Andra elever vittnar om att pojkar på skolan hotar och ”hoppar på tjejer” och det kan vara både trångt och stökigt.

– Man kan inte ha för många elever i ett klassrum och inte blanda elever som inte kan vara tillsammans. Det blir för mycket bråk, säger Sara Hussein, som gick på högstadiet på Värner Rydén.

Hon säger att det är bättre på den gymnasiekola som hon nu går på. Där får eleverna arbetsro.

”Satsa mer pengar”

Enligt Lärarförbundet är en förklaring till det akuta läget att elever från Örtagårdsskolan flyttades över till Värner Rydénskolan för snart två år sedan.

– Vi avrådde bestämt. Eleverna på två av Malmös, kanske Sveriges, mest problemtyngda skolor skulle fösas ihop i en och samma skola. Men beslutet drevs igenom av besparingsskäl, säger Lärarförbundets skyddsombud Kerstin Kaunitz till tt.

Batoul Yousef, som är lärarvikarie vid Värner Rydén, menar att det behövs utrymme.  

– Jag tycker man måste satsa mer pengar på att förbättra arbetsmiljön för både lärare och elever. Man kan kanske bygga ut skolan så högstadiet får fler och större utrymmen, säger Batoul Yousef. Hon har själv varit elev på skolan och älskar sitt jobb men hon berättar att flera lärare ofta är sjukskrivna och att det är mång outbildadade vikarier.

Vakter i skolan

Nu planerar Malmö stad att ta in ett bevakningsbolag för att göra miljön tryggare.  Hans Nilsson, tillförordnad utbildningschef vid Malmö stad, menar att personalen också ska få hjälp med säkerhetsrutiner och konflikthantering.

Sara Hussein, som gick i skolan tidigare, tror inte på idén att ha vakter i skolan. Det gör däremot Zeinab Hojeij, även hon är före detta elev på Värner Rydén.

– Det är bra om det går vakter på skolan för vissa elever känner sig inte trygga. De känner sig hotade och stressade och kan inte koncentrera sig och det går ut över deras resultat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.