Fyraårige Elis Gertow. Foto: SVT

Elis, 4, surfar på plattan två timmar om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Elis Gertow är fyra år och har varit kompis med sin surfplatta i två år. Omkring två timmar om dagen är han ute på internet.

– Det tycker jag är lagom. Men mamma och pappa tycker att det är för mycket, säger han.

Spel och filmer och musik. Det finns outtömlig källa för barn ute på internet. Även för små barn. Enligt en ny undersökning från Statens Medieråd har hälften av alla tvååringar varit ute på internet.

Elis Gertow, 4, är redan veteran och ser lika hemtam ut på nätet som i sin egen ficka. Han kryssar vant mellan olika spel och filmer. Han har inga problem att förstå den engelska som används i spelen.

Medier

– Jo, jag kan lite engelska, men just nu kan jag inte förklara, säger han med ögonen fast anslutna till en biltävling han just håller på att vinna.

”Vad betyder våldsamt?”

Bredvid sitter farfar – Håkan Gertow – som är betydligt mindre veteran i de här sammanhangen. Han får fråga Elis för att hänga med i svängarna på skärmen. Elis förklarar att de gula bollarna i bildkanten är bomber som han kan slänga på sina medtävlare.

– Oj, det verkar lite våldsamt, säger farfar.

– Vad betyder våldsamt? frågar Elis.

Tisdagar utan paddan

Håkan Gertow har annars inte mycket emot sonsonens surfande. Han ser att han har roligt med det. Men det är klart, det kan vara lite svårt att få uppmärksamhet för något annat än surfplattan när den är framme.

Mamma och pappa har bestämt att Eli får hålla sig ifrån plattan helt på tisdagarna. Det är en dålig dag, tycker Elis.

– När jag inte får spela på en hel dag känns det som att det gått en vecka när klockan bara är fem, säger han och suckar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet