Foto: T

Elmsäter-Svärd öppnar för toppost i M

Uppdaterad
Publicerad

Catharina Elmsäter-Svärd tackade efter sitt nej till att bli partiledare även nej till att fortsätta i Moderaternas partistyrelse. Nu har hon övertalats att stå till förfogande för omval. Och hennes tidigare nej till att bli vice ordförande gäller inte heller längre.

I dag träffades Moderaternas valberedning för andra gången. Över 20 av de 24 länsförbunden har nominerat gruppledaren Anna Kinberg Batra till ny partiledare. Nu fortsätter processen med intervjuer med henne och om allt går enligt plan kommer hon att få den formella frågan om att bli partiledare inför valberedningens nästa möte i mitten av december.

– Processen kommer att fortsätta med ambitionen att presentera ett förslag till ny partiordförande före årsskiftet, uppger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman i ett uttalande.

Förslag före jul

Frågan är vilka andra som ska ingå i den närmaste partiledningen. Som SVT tidigare har berättat har flera länsförbund, däribland de tunga partidistrikten i Skåne och Stockholm, velat att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande till stämman i mars. Detta trots att de egentligen är valda till den ordinarie stämman i höst.

Skälet är bland annat att den nya partiledaren ska få chans att påverka vilka som blir hennes två vice ordföranden. Valberedningens målsättning är nu, enligt SVT:s källor, att kunna presentera förslag även på de posterna före jul.

Övertalad att kandidera

En som tidigare har sagt att hon varken vill sitta i partistyrelsen eller bli vice ordförande är Catharina Elmsäter Svärd.

– Nej, jag tänker mig inte plats i presidiet heller. I sådana fall skulle jag hellre vilja vara partiordförande men det har jag nu meddelat att jag inte vill, sa hon till SVT i mitten av oktober.

Men nu har hon blivit övertalad att kandidera. Beskedet till valberedningen om att hon inte ville fortsätta i partistyrelsen gäller inte längre.

– De får fria händer att föreslå som de vill, utom partiordförande, skriver hon i ett meddelande till SVT.

Namn till ledande poster

Andra namn som förs fram som kandidater till ledande poster i Moderaterna är Helsingborgs kommunalråd Peter Danielsson, den utbildningspolitiska talespersonen Tomas Tobé, tidigare socialförsäkringsministern Ulf Kristersson och före detta arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Gunilla Carlsson och Beatrice Ask, som i dag är förste och andre vice ordförande, har ännu inte meddelat om de ställer sina platser till förfogande. Enligt SVT:s källor har det beskedet hittills lämnats av Anders Borg och partistyrelseveteranen Gustaf Douglas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.