Foto: SVT

ESC var storvinst för Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Skåne och inte minst Malmö blev stora vinnare på att arrangera Eurovisionsschlagerfestivalen i våras.

Det visar nya beräkningar som Region Skåne och Malmö Stad presenterar under Almedalsveckan på fredagen.

– För Skåne betydde det här en möjlighet att skapa sysselsättning och tillväxt till regionen. Vi fick väldigt mycket positivt genmäle i media när det gällde att visa upp Skåne och Malmö som en attraktiv evenemangsstad, säger Ingrid Bengtsson Rijavec, tillförordnad regiondirektör på Region Skåne.

Stort pr-värde

Malmö och Skåne la ut nästan 28 miljoner kronor på ESC, och detta var utöver SVT:s budget på omkring 125 miljoner. Men idag presenterar man ett par beräkningar som visar på den stora vinsten. Till exempel ökade turistomsättningen i Malmö och Skåne-regionen med 185 miljoner kronor.

Almedalen 2013

Och pr-värdet var stort. För Sverige som helhet uppskattar man det till nästan 1,1 miljard kronor. Det var ju bra för Sverige, men säkert allra bäst för Malmö.

Bra på lång sikt

Johan Hermansson, turistdirektör för Malmö stad, tror inte att den positiva effekten för Malmö är kortvarig. Tvärtom, menar han.

– Ja, vi kan nog vara ganska så säkra på att det är bra för Malmö även på lång sikt. Den bild vi har kunnat läsa ute i pressen runt om i världen har varit väldigt positiv, och vi har redan sett att efterfrågan har ökat när det gäller att lägga möten och resor till vår region och stad, säger Hermansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet