Foto: TT

Eskil fortfarande kung på börsen

Publicerad

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) är okrönt aktiekung i riksdagen, med aktier i 26 bolag, skriver Dagens industri.

Tidningen har granskat riksdagsledamöternas intresse för att investera i svenska börsbolag.

Även som statsråd tog centerpartisten en tätposition med ett aktieinnehav värt drygt 8,3 miljoner kronor. Han var då bara slagen av dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) som när TT granskade regeringens aktieportföljer förra våren hade skrapat ihop en dryg miljon mer i aktievärde.

Men intresset för att äga andelar i börsbolag är i övrigt minst sagt svalt i riksdagen. Av 349 ledamöter är det bara 24 som har anmält aktieinnehav, enligt DI:s genomgång. Då är det visserligen bara innehav som är värda mer än två prisbasbelopp, runt 89 000 kronor, som är anmälningspliktiga.

Innehållet i våra folkvaldas aktieportföljer är påfallande folkligt: Modejätten H&M och biltillverkaren Volvo är mest populära, tätt följda av bland annat Ericsson och Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.