Prinsesan Estelle. Foto: TT

Stort pressuppbåd mötte Estelle

Uppdaterad
Publicerad

Det var en förväntansfull kronprinsessfamilj som hand i hand promenerade in på förskolan Äventyret i Danderyd.

Intresset för 2,5-åriga Estelles förskolepremiär var massivt och ett stort medieuppbåd trängdes ute på gården.

– Det känns väldigt spännande, sade kronprinsessan Victoria inför den första förskolelämningen.

Omkring 45 journalister och fotografer, från såväl Sverige som andra europeiska länder, fanns på plats för att föreviga entrén. Kronprinsessparet berättade att de blivit rekommenderade förskolan av vänner, vars barn Estelle också känner.

– Vi har varit här och tittat och hon verkar trivas väldigt bra, sade prins Daniel.

”Sund pedagogik”

Förskolan tillämpar Friluftsfrämjandets koncept ”I ur och skur”. I korthet innebär det att barnen är utomhus mycket och får lära sig om naturen och miljön.

– De har en pedagogik som jag ser som väldigt sund, sade kronprinsessan.

Prunkande planteringslådor utanför den gula sekelskiftesvillan ger en bild av förskolans inriktning. Som föräldrar uppmanas nu Victoria och Daniel att förse sin dotter med varma och tåliga kläder, samt skicka med matsäck när det är dags för utflykter. Med sig den här dagen hade Estelle en vinröd liten Kånken-ryggsäck, innehållandes ”hemlisar” som föräldrarna inte ville avslöja.

Säpo involverat

Men inte bara friluftsprofilen och vännerna har påverkat valet av förskola. Säkerhetsaspekten har också funnits med, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Säpo har varit involverat för att det ska vara tryggt. Att det är en liten förskola gör det också enklare.

Kronprinsessparet har enligt Thorgren en stark önskan om att deras dotters förskoletid ska bli så ”vanlig” som möjligt och inte olik andra barns för att Estelle är en prinsessa.

”Ska det bli roligt?” frågade Prins Daniel Estelle och fick en glad nick och ett ja till svar innan de avvek från reportrarna och gick in på Äventyret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.