EU:s utrikeschef Federica Mogherini väntas ta upp Margot Wallströms inställda tal under en konferens i Egypten i morgon. Foto: TT

EU-chef tar upp schism med Arabförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Margot Wallströms inställda tal på Arabförbundets möte kommer att tas upp i samband med en ekonomisk konferens i Egypten i morgon av EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

–Hon väntas hålla ett antal möten i samband med konferensen, bland annat med Arabförbundets generalsekreterare al-Arabi och vi räknar med att den här frågan . . . kommer att tas upp under det mötet, säger Mogherinis talesperson Maja Kocijancic på EU-kommissionens dagliga presskonferens i Bryssel.

Om Mogherini även kommer att träffa företrädare för Saudiarabien är ännu inte klart, enligt Kocijancic, som inte känner till om Mogherini redan har diskuterat frågan med Margot Wallström själv.

Saudiavtalet

–Jag vet inte om samtalet har ägt rum ännu. . . Allra senast kommer det att ske när den svenska utrikesministern deltar i nästa utrikesministermöte nu på måndag, säger Maja Kocijancic.

Utrikesminister Margot Wallströms öppna kritik mot Saudiarabiens bristande mänskliga rättigheter och demokrati fick i tisdags Arabförbundet att reagera. Gemensamt uttryckte de 22 länderna både förvåning och kritik över Wallströms uttalanden och i går markerade Saudiarabien ytterligare genom att kalla hem sin ambassadör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet