Över 30 svenska flygplatser hotas av nedläggning om EU:s planerade nya regler för offentligt stöd blir verklighet Foto: SVT

EU-förslag hotar svenska småflygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 regionala flygplatser i Sverige riskerar nedläggning om EU:s nya planerade konkurrensregler blir verklighet.

I ett utkast till nya riktlinjer som SVT Nyheter har tagit del av skriver EU-kommissionen att det offentliga stödet till regionala flygplatser bör fasas ut och helt upphöra från 2023 – det vill säga om tio år.

– Om förslaget i utkastet genomförs innebär det en dödstöt för våra regionala flygplatser säger Peter Larsson, vd i organisationen Sveriges Regionala Flygplatser, med 36 medlemmar.

Kommissionens förslag till riktlinjer skulle ha lagts fram i maj men har försenats. Peter Larsson hoppas att det beror på den hårda kritiken från bland annat Sverige.

– Vi är det land i EU som har längst avstånd och flyget är en väsentlig del av infrastrukturen för att kunna ta sig över riket på ett skäligt sätt. Det är helt orimligt att Bryssel ska bestämma hur vi bedriver inrikestrafik i Sverige, säger Peter Larsson.

Får tillskott på 20 miljoner

Efter att flyget avreglerades på 90-talet har trafiken på många småflygplatser minskat kraftigt.

Dalaflyget som äger flygplatserna i Borlänge och Mora får varje år ett tillskott på 20 miljoner av kommuner och landsting i regionen.

– Utan det stödet skulle vi inte ha något flyg överhuvudtaget i Dalarna, säger vd för Dalaflyget Lars Ivarsson och fortsätter:

– Ett förbud mot stöd till svenska flygplatser är ett slag under bältet, småflygplatserna är oerhört viktiga för det regionala näringslivet menar Ivarsson.

Kommissionären: Överetablering

Det är EU:s konkurrenskommissionär Joaquin Almunia som leder arbetet med att ta fram de nya riktlinjerna. Han anser att det finns en överetablering av regionala flygplatser i Europa och att många får ett dolt stöd.

Almunia vill ha ”balans” mellan lika konkurrensvillkor och de regionala flygplatserna.

I dag finns det 450 flygplatser inom EU. 800 miljoner resenärer åker med 15 miljoner flygavgångar i Europa varje år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.