EU-regel hindrar narkotikaklassning

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av det beroendeframkallande läkemedlet Efedrin har ökat med 76 procent de senaste fem åren, men EU-regler stoppar en narkotikaklassning.

Missbruk av efedrin ökar bland ungdomar och kroppsbyggare. Det konstaterar polisen. Såväl polisen som Läkemedelsverket vill att regeringen narkotikaklassar läkemedlet, men det har visat sig vara en svår nöt att knäcka. Läkemedelsverket väckte frågan redan för fyra år sedan och pekade då på de många riskerna. Efedrin är bland annat beroendeframkallande och kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

Redan klassat

Men när Läkemedelsverket presenterade underlaget för regeringen fick man till svar att Efedrin inte går att narkotikaklassa på grund av EU:s lagstiftning.

-Enligt EU är det klassat som ett ämne som man kan framställa narkotika av, en så kallad prekursor, man använder efedrin när man framställer metamfetamin, säger Per-Åke Sanvold, enhetschef på Läkemedelsverket.

Eftersom det redan är klassat, så får inte den svenska regeringen, ändra lagen i Sverige.

Stora problem i USA

Flera länder, bland annat USA, har haft stora problem med metamfetamin, som är mycket beroendeframkallande. Narkotikan kan tillverkas hemma eftersom det i flera länder går att köpa efedrin som hälsokost eller i olika mediciner till exempel hostmedicin.

Per-Åke Sanvold anser inte heller att det är någon idé för Läkemedelsverket att försöka få det narkotikaklassificerat ännu en gång, utan menar att det är upp till regeringen att istället försöka påverka EU:s lagstiftning.

Andreas Björklund

andreas.bjorklund@svt.se

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.