Foto: TT

Expert: En mycket allvarlig kränkning

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kan ligga bakom den främmande undervattensverksamheten som orsakat Försvarsmaktens stora operation i Stockholms skärgård. Tomas Ries vid Försvarshögskolan, bedömer uppgifterna som trovärdiga.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet finns tecken som tyder på att en skadad rysk ubåt kan befinna sig i svenskt vatten.

Om det stämmer innebär det en mycket allvarlig kränkning av svenskt vatten, menar Tomas Ries, som forskar om rysk militär i nordiska områden vid Försvarshögskolan.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Stämmer uppgifterna är det inte en politisk markering som flygkränkningarna, utan att det är något annat – en militär operation som de håller på med, säger han till SVT Nyheter.

”Förberedelse för militär insats”

– Det här verkar vara en förberedelse för någon slags militär insats. Och det betyder inte i dag utan någon gång i framtiden. Det är mycket obehagligare, säger Tomas Ries.

Försvarsmakten skriver i ett uttalande på hemsidan att man varken vill bekräfta eller dementera uppgifterna, men Ries bedömer uppgifterna som trovärdiga.

– Med de fakta som nu börjar komma på plats så tyder allt på att det är en rysk undervattensfarkos som opererar djupt inne i svenskt territorial vatten.

– Miniubåtar är inga oskyldiga vapen. De håller på med kvalificerade undervattensoperationer – placerar ut olika slags sensorer, minslingor under vatten.

”Primära målet är att undvika bli upptäckt”

Om det stämmer är Rysslands viktigaste mål att se till att ingen hittar farkosten, säger han.

– Det primära målet är att försöka att undvika bli upptäckt och gömma sig, och få ut det som eventuellt skulle kunna visa att de varit där. För besättningen handlar det i första hand vill de ta sig ut obemärkt, smyga ut, i andra hand hålla sig kvar. I värsta fall dö.

Hur kommer Ryssland agera om det nu finns en rysk ubåt i Stockholms skärgård ?

– Tills motsatsen är bevisad så kommer de att förneka det. Om det sedan visar sig att den är där och det finns bevis. då kommer det komma en massa historier om att de felnavigerat och hamnat där av misstag. Det har vi sett förut under kalla kriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet