Foto: Utrikespolitiska institutet

Expert: Får konsekvenser för svenska exporten

Uppdaterad
Publicerad

Mellanösternanalytikern Per Jönsson ser att avslutandet av det militära Saudiavtalet får konsekvenser för svensk export.

– Saudiarabien lär reagera med ett ”jaha, då vänder vi oss till andra”, säger Per Jönsson.

Nyheten om att Sverige inte förlänger avtalet med Saudiarabien kommer inte som en överraskning för Per Jönsson, associerad redaktör på Utrikespolitiska institutet och Mellanösternanalytiker.  

– Det är rimligt att tro Saudiarabien reagerar med att ”jaha, bryter ni försvarsavtalet, då köper vi civila varor på annat håll”. Man kan inte äta kakan och ha den kvar, och att det påverkar svensk handel var väl anledningen till att näringslivsdirektörerna skrev den där artikeln på DN Debatt.

Saudiavtalet

Enligt uppgifter till SVT Nyheters Kerstin Holm har regeringen lämnat besked om det uppsagda militära samarbetsavtalet till Saudiarabiens ambassad under eftermiddagen.

– Att Sverige bryter avtal till följd av en svensk debatt om saudisk inrikespolitik, och att det handlar om inrikespolitik är just så man ser att diskussionen handlar om, det har man svårt att acceptera, säger Per Jönsson.

Hårdför part

– Den nye kungen i Saudiarabien är betydligt mer hårdför och lättretlig än tidigare kung Abdullah. Det kunde man ana redan innan. Det är tydligt att han använt sin ekonomiska styrka i att övertyga andra länder i Arabvärlden att göra likadant som de själva, säger Per Jönsson.

Han menar att det finns åtskilliga länder som inte skulle ha velat peka ut Margot Wallströms uttalanden så som Saudiarabien gjort. Tunisien, Jordanien, Algeriet, Jemen och nog inte heller Egypten som är så beroende av miljarderna från Saudiarabiens regering, menar Jönsson.

Bjereld: Fanns inget alternativ

Efter Saudiarabiens agerande fanns det egentligen inget annat alternativ än att säga upp det militära samarbetsavtalet, anser Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Samtidigt ser han ett inslag av att rädda regeringen genom att offra avtalet.

-Det är ett element i det hela, för det hade blivit någon form av regeringskris om Stefan Löfven hade ihärdat i att avtalet skulle finnas kvar. Det hade varit oerhört svårt för Miljöpartiet att acceptera det och det hade också blivit stor turbulens internt inom Socialdemokraterna, säger Ulf Bjereld som själv är socialdemokrat, till TT.

– Men vi har också Saudiarabiens agerande mot Margot Wallström de senaste dagarna som i praktiken omöjliggjorde ett fortsatt militärt vapensamarbete.

TT: Tolkar du Saudiarabiens agerande som att de redan visste om det svenska regeringsbeslutet?

– Det är svårt att tolka det annorlunda, men det går inte att säga med visshet.

”Ångrar sig nog idag”

Han tror att näringslivstopparna som drog en lans för handelsavtalet i DN Debatt förra veckan nu ångrar sig.

– Jag tror att många av dem ångrar att de undertecknade den artikeln med sina namn och företags varumärken med tanke på hur det här har utvecklat sig, säger Ulf Bjereld till TT.

Ulf Bjereld bedömer att det inom näringslivet ändå finns en stor förståelse för att Stefan Löfven hamnade i en politisk mycket svår situation som knappast kunde ha slutat på annat sätt än ett uppsagt avtal, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet