Anne Applebaum, journalist och författare, intervjuad i Agenda 15/12. Foto: SVT

Expert: Putin använder kalla kriget–taktik

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland använder taktik från kalla krigets dagar när Ukraina och andra grannländer utsätts för påtryckningar, säger journalisten och författaren Anne Applebaum till Agenda.

Anne Applebaum är expert på Ryssland och Östeuropa. Hon fick 2004 Pulitzer–priset för sin bok om de sovjetiska Gulag–lägren. Hon intervjuas i Agenda av Mats Knutson om maktkampen om Ukraina mellan Ryssland och EU. Så här säger hon om läget i Ukraina just nu:

– Ukraina är förvirrande, regeringen verkar följa flera riktlinjer samtidigt. Oppositionen verkar också osäker på sina vägval. Viktor Janukovytj bröt samtalen med EU nyligen men säger nu att han vill skriva på ett avtal med EU. Ingen av parterna verkar veta vart det här är på väg, vilket kan vara mycket farligt.

Krimkonflikten

Varför är Ukraina så viktigt för Ryssland?

– Utan Ukraina kan Ryssland inte säga sig vara ett imperium. Och Ryssland har i århundraden definierat sig själv som ett imperium. Ett av Vladimir Putins viktigaste geopoliska mål har länge varit att återetablera Ryssland som en regional stormakt. Om Ukraina inte ingår i något slags organisation under rysk ledning är det svårt för honom att hävda att Ryssland återigen uppnått imperiestatus.

– Det ska tilläggas att även ur ryskt perspektiv vore det ekonomiskt och kulturellt bättre för Ukraina att påbörja en EU–integrering. För då skulle Ryssland kunna gör detsamma. Ett rikare Ukraina som handlar med EU skulle förstås gynna Ryssland. Men Putins fokus ligger inte på Rysslands ekonomiska framtid eller ryssarnas välfärd. Han vill utvidga och återskapa ett ryskt imperium.

Är vi tillbaka i ett slags kallt krig?

– Det här är inte kalla kriget eftersom det inte är någon konflikt mellan Ryssland och USA eller ens mellan Ryssland och väst i sig. Men Ryssland använder en kalla krigets taktik gentemot Ukraina, de baltiska staterna och i viss mån Skandinavien på ett sätt som vi inte sett på väldigt länge.

– Man använder sig av små men märkliga militära hot och ekonomiska bojkotter samt mobbningsmetoder mot grannländer för att de ska återansluta sig till något slags förbund som leds av Ryssland. Det är en taktik hämtad från kalla kriget som vi inte sett från rysk sida på länge.

– Hittills har inte väst gett igen med samma mynt. Väst har bara erbjudit Ukraina ett handelsavtal så väst har inte svarat med samma sorts politik. Men ja, jag tror att Putin försöker återgå till ett slags buffliga imperiefasoner för att tvinga in grannländerna i en rysk–ledd union av något slag.

Kommer Ukraina att skriva under ett handelsavtal med EU?

– Det är möjligt att Ukraina kommer att skriva på något slags pakt. När låter jag vara osagt. Men jag tror att det blir påtryckningar för ett undertecknande inom landet , även från människor som inte orienterar sig uteslutande mot väst eller, säg, Polen. Det är oundvikligt.

– De senaste dagarna har vi hört så många ukrainare säga att de vill leva i ett normalt land. Vad är då normalt? Jo det betyder rättssäkerhet, normal handel och möjlighet att besöka övriga Europa.

– Unga ukrainare vill nog, i likhet med unga polacker och tjecker för 20 år sedan, ingå i det som de ser som den starkaste, mest spännande civilisationen på kontinenten. Den pressen underifrån lär hålla i sig och en dag resultera i någon slags pakt eller avtal mellan Ukraina och Västeuropa.

Agenda söndag den 15 december kl 21.15 i SVT2. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet