Boende i Gammelby utanför Virsbo förbereder sig för evakuering. I skogen intill röjer skogsmaskiner brandgator. Foto: TT

Koll på försäkringen vid brand

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Västmanland är fortfarande utom kontroll. För de drabbade personer som saknar en hem- eller villaförsäkring är det extra förödande. – Då är det svårt att hitta någonstans att få ersättning ifrån. Det är upp till var och en att ha sin egendom försäkrad, säger Mats Sjögren, Konsumenternas försäkringsbyrå.

Den omfattande skogsbranden i Västmanland fortsätter att härja. För de personer som redan har eller kan komma att förlora sitt boende och sina ägodelar i branden är försäkringen avgörande för att inte bli ruinerad. Utan en hem- eller villaförsäkring riskerar man att förlora allt.

– Då får man försöka hitta någon som är vållande till skadan. I det här fallet är det naturligtvis väldigt svårt, säger Mats Sjögren, Konsumenternas försäkringsbyrå.

Skogsbranden i Västmanland

Beloppet kan variera stort

Hemförsäkringen täcker både skador på egendom och merkostnader om man behöver ett annat boende under tiden boendet repareras. Även om ditt boende är försäkrat tvingas du vid en eventuell brand att stå för självrisken.

– En självrisk på en villaförsäkring kanske är någon tusenlapp. På byggnader finns det en avskrivningstabell i försäkringsvillkoren. Där gör man avskrivning för sådant som är slitage, maskinell utrustning och så vidare. Det kan bli större belopp än självrisken totalt, säger Mats Sjögren.

När det gäller åldersavdraget, det vill säga den del av reparations- eller återställandekostnaden vid en skada som den försäkrade själv får ersätta, kan beloppet variera rejält mellan de olika bolagen. Därför kan det vara bra att jämföra.

– Hos vissa bolag får man betala 100.000 kronor för att få det återuppbyggt, för att det är så pass slitet. Hos andra kanske det räcker med 20.000, säger Mats Sjögren.

140.000 kunder i Västmanland

Länsförsäkringar är ett av de försäkringsbolag som har flest kunder i Västmanland.

– Vi har en stor del av lantbrukarna. Sammanlagt rör det sig om 140.000 kunder i Bergslagen, vilket täcker både Västmanland och Örebro, säger Tarja Lund, skadechef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

Fakta

Villaförsäkring: Är ett paket av flera olika försäkringar. I paketet ingår: egendomsskydd för byggnad och tomtmark samt ansvars- och rättsskyddsförsäkring för dig i egenskap av fastighetsägare.

Du kan få ersättning för skador på möbler och annan lös egendom från hemförsäkringen. Skador på själva lägenheten ska anmälas av din hyresvärd till det försäkringsbolag som fastigheten är försäkrad i.

Merkostnader: Sådana kostnader som uppstår till följd av skadan och som du inte har i vanliga fall. Kan du inte använda ditt kök och måste äta på restaurang så kan du få ersättning för en del av kostnaden. Visar det sig att din brandskadan är så omfattande att du inte kan bo i lägenheten under renoveringstiden kan du ha rätt till evakueringsboende och få ersättning för de merkostnader som det kan innebära. Försäkringsbolaget har dock ingen skyldighet att ordna själva boendet åt dig.

Åldersavdrag: Är den del av reparations- eller återställandekostnaden vid en skada, som den försäkrade själv får ersätta. Anledningen till att man har åldersavdrag är att det skadade föremålet inte är nytt utan har uppnått en viss ålder men vid återställandet byts ut mot helt nytt. Åldersavdraget är avsett att motsvara skillnaden mellan det värde den skadade delen/föremålet hade i begagnat skick och det värde det motsvarande nya har.

Restvärdesräddning: När människor inte längre är i fara och elden är släckt, påbörjas vid behov en restvärdesräddning. Restvärdesräddningen genomförs för att minska de materiella skadorna som uppstått av brand, vattenskada eller annan händelse som täcks av ditt försäkringsskydd. Om en restvärdesräddning inleds kallar räddningsledaren en restvärdesledare till platsen. Restvärdesledaren representerar försäkringsbolagen och hjälper dig i det akuta skedet att t.ex. ordna bevakning, omhänderta lösöre, täcka dörrar/fönster återställa el- och värmeförsörjning och vid behov ordna alternativt boende.

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet