Få har fått SFI-bonus

Uppdaterad
Publicerad

Den bonus som delas ut till invandrare som lär sig svenska snabbt tycks inte vara en särskilt stark morot. Mindre än en femtedel av regeringens pengarna har betalats ut.

Av de 100 miljoner som regeringen avsatt har bara 18,5 betalats ut. Det visar siffror som SVT har tagit fram.

-Jag hade hoppats att fler skulle ha fått bonusen, medger integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Men det är en ganska ny reform och vi får utvärdera den efterhand, säger han till SVT.

Reformen fanns tidigare på försök i några få kommuner, men infördes över hela landet i höstas, och avsikten är att snabba på studierna i svenska. Knappt 2.000 personer har fått bonusen som är på maximalt 12.000 kronor, enligt Skolverkets senaste siffror.

I Solna norr om Stockholm pluggar en klass på den mest avancerade nivån, och en enda elev har fått bonus.

-Jag har fått 8.000 kronor, säger Elmisa Hodzic, som ska försöka få ytterligare 4.000 när hon klarat nästa nivå.

Men det är inte pengarna som avgör, menar hon. I stället är det drivkraften att lära sig språket och få ett jobb som är det viktigaste, säger hon.

Kritikerna har menat att reformen mest gynnar de som ändå, precis som Elmisa Hodzic, klarar studierna i tid.

För den som saknar skolgång i hemlandet och är analfabet eller bara har gått i några få år blir det förstås mycket svårare.

-Men det är en mycket tydlig signal från samhällets sida att ett av de viktigaste sätten att komma in i det svenska samhället är att lära sig språket, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Ann Wollner

ann.wollner@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.