Foto: TT

Varning för skadlig Facebook-app

Uppdaterad
Publicerad

Ett virus i form av en Facebook-app har upptäckts av ett säkerhetsföretag. Appen påstår sig kunna ändra färg på din layouten i din profil, men försöker i själva verket komma åt din kontaktlista och installera skadlig programvara på din dator.

Enligt forskare på säkerhetsföretaget Cheetah Mobile har viruset skapats av hackare som använder Facebook för att sprida skadlig programvara. Appen som heter ”Facebook color changer” lockar användare genom att erbjuda möjligheten att ändra färgen på deras Facebookprofil.

Försöker installera skadlig programvara

Om du klickar på appen leds du till en nätfiskesajt som uppmanar dig att se på ett videoklipp. Därefter kan viruset få åtkomst till dina Facebookvänner. Ser du inte på klippet försöker viruset istället installera skadlig programvara som kan spridas till dina kontakter.

Enligt säkerhetsföretaget beror spridningen av sådana här virus på en svaghet i Facebook egna appsida som öppnar för hackare att plantera virus och skadliga koder i olika Facebook-appar.

Säkerheten har blivit bättre

Enligt Per Hellqvist som är säkerhetsspecialist på Symantec har säkerheten på Facebook trots allt blivit bättre.

– Det var mycket vanligare med virus förr i form av maskar som kunde skicka ut meddelanden från dig till dina vänner. Men säkerheten på Facebook har blivit mycket bättre nu.

För att på bästa sätt skydda sig rekommenderar han att man på mobiler bara laddar ner från de stora appcentralerna. På dator är det lite svårare.

– Försök att bara ladda ner från officiella sidor och kolla gärna utgivaren på appen. Står det Facebook kan man vara lugn. Det finns dock inte ett enda tips utan använd dig bara av normal försiktighet.

Byt lösenord omedelbart

För de som redan har råkat ut för viruset rekommenderar säkerhetsföretaget att byta lösenord på Facebook omedelbart och avinstallera appen.

Bluffen har spridits på Facebook vid flera tillfällen och har enligt Cheetah Mobile drabbat över 10.000 användare världen över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.