Facktoppar vräkte hyresgäst och sålde kvinnostugor

Uppdaterad
Publicerad

Tomter på området som stiftelsen äger har sålts av styrelsen tidigare.

De fackliga representanterna från LO och Livsmedelsarbetareförbundet som sitter i styrelsen för Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne har tidigare sålt flera tomter på det område stiftelsen äger.

En stiftelse vars enda syfte är att ”kostnadsfritt eller mot lägsta möjliga avgift bereda semestervistelse åt behövande, företrädelsevis kvinnor”.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Men trots att många av de små stugorna och semesterhemmen som stiftelsen äger på en udde i Nacka kommun är i stort behov av upprustning gick en stor del av pengarna till den fackligt närstående byggjätten Riksbyggen.

– Det känns inte som det var bästa användningen av pengarna, precis, säger Mikael Wiman, Länsstyrelsen i Stockholms stiftelseexpert. 

Kvinnlig hyresgäst vräktes

2006 och 2007 sålde stiftelsens styrelsen med ordförande, ombudsmannen Nicklas Nilsson, två tomter för drygt två miljoner kronor. På tomterna fanns två röda små stugor. En av de kvinnliga hyresgästerna sades upp. Efter protester fick hon senare en ersättningsstuga.

Utav försäljningssumman gick en miljon kronor till Riksbyggen.

Det var det ett nödvändigt ont för att få ordning på ekonomin, ekonomin var inte bra, säger Nicklas Nilsson.

Skulle bygga exklusiva bostadsrätter

Bakgrunden till prioriteringen är att en tidigare vice ordförande i stiftelsen, med bakgrund i fackföreningsrörelsen och med nära kopplingar till Riksbyggen, försökte driva igenom en försäljning av delar av stiftelsens mark.

Planen var att Riksbyggen skulle bygga ett 30-tal exklusiva bostadsrätter vid vattnet på den mark som var tänkt för låginkomstkvinnors sommarstugor. Kvinnorna var varslade om vräkning när Dagens Nyheter avslöjade planerna 2004.

Sålde stugor i det tysta

Stiftelsens styrelse byttes ut efter skandalerna och LO och Riksbyggen stoppade planerna. Men vad som inte är känt är att den nya styrelsen i det tysta sålde två stugor och mark och gav en stor del av pengarna till Riksbyggen som kompensation för att bolaget inte fick bygga bostadsrätterna.

Den nya ägaren av de två stugorna hyrs i dag ut på nätet till privatpersoner och företag. Kostnaden är närmare 7.000 kronor respektive 6.000 kronor per vecka. Det vill säga skyhögt över de nivåer som gällde när stugorna hyrdes ut till lågavlönade kvinnor.

Arkitektritad villa på tomten

På en av tomterna som såldes ligger nu en svart, glasad arkitektritad villa med milsvid utsikt över inloppet till Stockholm.

De pengar stiftelsen fick in från försäljningen gick förutom till Riksbyggen även till en omfattande utredning kring vad området var värt och vad man skulle få om man skulle sälja fler delar.

Stora summor till advokatbyråer

Stiftelsen har även betalat avsevärda summor till advokatbyråer i samband med kontraktsskrivningar, ansökningar om att ändra stadgar och överklaganden av beslut. Stiftelsen har också lagt ned pengar på en momsutredning.

Mellan 2008 och 2010 hade stiftelsen förluster på närmare tre miljoner kronor. Trots att stiftelsen kommersialiserat flera av sina byggnader. Förra året gick dock stiftelsen med cirka 300.000 kronor i vinst.

Fakta

Stiftelse i blåsväder tidigare

År2004 avslöjade Dagens Nyheter att ett antal styrelseledamöter hyrde eller hadehyrt kvinnostugor till lågt pris. Bland annat lät styrelsen styrelsensdåvarande sekreterare,  tidigareLO-ombudsmannen och S-politikern Kenneth Sjökvist hyra en av de mest attraktivastugorna som ligger vid vattnet.

Hanvar inte ensam. Styrelsen hade låtit ytterligare minst fyra manliga fackligaföreträdare hyra stugor billigt. Ävenden tidigare ordföranden i stiftelsen hade hyrt en stuga på området.

Enligtstiftelsens styrelse, som består av representanter för LO och LivsmedelsarbatareförbundetsStockholmsavdelningar, tolkade de en paragraf i stiftelsens stadgar som att tvåstyrelseledamöter hade rätt till stugor.

Men detta var en vantolkning, enligtLänsstyrelsen. Paragrafen var till för att två av arbetarkvinnorna som hyrdestugor skulle få plats i styrelsen för att kunna ta till vara på derasintressen. Inte att styrelseledamöter hade rätt till stugor.

Efteravslöjandena uppmanade LO:s dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin stiftelsensstyrelse att avgå. Även länsstyrelsen gjorde samma uppmaning. Men styrelsenvägrade eftersom de ansåg att de inte gjort något fel. Styrelsen byttes dock uten kort tid senare.

DNavslöjade också att ett LO-bolag som var kopplat till Stiftelsen AnnaJohansson-Visborgs minne ville sälja mark och bygga ett 30-tal exklusivabostadsrätter i Nacka. Flera kvinnor skulle vräkas. Men planerna blev inte avefter uppmärksamheten. 

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet