Falska Facebookvänner tömmer bankkonton. Foto: SVT

Falska Facebookvänner tömmer bankkonton

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har den senaste tiden blivit lurade på sina besparingar på banken efter att någon utgett sig vara en vän på Facebook. Polisen varnar nu för att lita för mycket på människor på sociala medier.

Via sociala medier delar allt fler sina upplevelser, händelser, bilder och musik. Tyvärr  delar vissa även mer. Flera personer har nu lurats att lämna ut sina bankkoder, varpå deras bankkonton har tömts.

– Det händer när du är inloggad på Facebook. Någon som utger sig vara din vän ber om hjälp med bankdosa för att logga in i sin internetbank. Men koderna används för att föra över dina pengar till bedragarens konto, säger Jan Olsson vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Den senaste månaden har polisen i Stockholm tagit emot ett tiotal anmälningar kring bedrägeriförsök via Facebook. Några har också lämnat ut sina uppgifter, vilket gjort att deras konton länsats. En ung kvinna blev nyligen av med närmare 40.000 kronor.

En man i 25–årsåldern misstänks för bedrägerierna och bedrägeriförsöken.

– Man måste alltid tänka på att hantera sina uppgifter varsamt. Det handlar om koder till internetbank, kortuppgifter och andra inloggningsuppgifter. De är bara till för dig och lita inte på någon annan när du är ute på internet, säger Jan Olsson till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.