En av cellerna i Norgerhaven. Foto: TT

Fångar slår vakt om ”lyxceller”

Uppdaterad
Publicerad

Norska fångar ska få avtjäna sitt straff i Nederländerna – men det upprör fångar på plats, som vill behålla sina celler med naturvyer, på enheter där de får odla och laga sin egen mat.

Till följd av avtalet mellan länderna kan 242 fångar flyttas från Norge, där det är kö till anstalterna.

Därför riskerar fångar i Norgerhaven nära Assen att tvingas maka på sig. Minst 17 fångar, dömda till mellan tio års fängelse och livstid, står bakom den stämning som lämnats in mot Nederländernas justitiedepartement, uppger deras ombud Hettie Cremers.

Det är nederländska medier som klassar fångarnas villkor som lyx, eftersom de inte bara innefattar eget kosthåll utan också bland annat 55 tv-kanaler, hobbyrum och träningslokal.

Men utbytet uppges inte vara populärt i Norge heller. Fångar, anhöriga och kriminalvårdspersonal har luftat missnöje.

Avtalet kostar Norge 25 miljoner euro om året och betalar lönerna för 240 anställda i kriminalvården, enligt en talesman för Nederländernas justitiedepartement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.