Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Får man inte skrika vänds smärtan inåt”

Publicerad

Trots att ångest, oro, depression och utbrändhet är något som hela fyra av tio svenskar lider av, antingen själva eller genom närstående, så är det långt ifrån alla som pratar om tillstånden.

I går startade därför Aftonbladet kampanjen #otillräcklig där målet är att få fler att prata om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Kända svenskar som Yohio, Martin Timell och Cecilia Forss har berättat om panikångest, torgskräck och vikten av att inte hålla sin sjukdom för sig själv. På sociala medier har deprimerade och  långtidssjukskrivne Patrick delat med sig av sin känsla av otillräcklighet, precis som Ida som skriver om sina tvångstankar.

– Det var jättesvårt att börja berätta och eftersom ingen annan pratade om det så tänkte jag att man kanske inte borde prata om det, säger Christian Dahlström, som skrivit boken ”Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste sjukdomar”.

Han har själv en bakgrund med panikångest och depression och när han gästade Gomorron Sverige berättar han att han först trodde att han hade drabbats av feber.

– Panikångest är en oerhört fysisk upplevelse som ger hjärtklappning, svettningar och yrsel. Så det första jag gjorde var att stanna hemma en vecka för att jag tänkte att jag skulle bli kry.

Dödlig sjukdom

Men istället utvecklades panikångesten till en depression.

– Det är ju en dödlig sjukdom – man tappar livsgnistan och upplever nästan ingenting som roligt. Man blir pessimistisk och upplever väldigt mycket skuld och skam, säger Christian Dahlström.   

Att inte prata om psykisk sjukdom jämför han med att bryta benet.

– Om man inte får skrika så vänder man istället all smärta inåt. Jag tror att det bidrar till att man mår ännu sämre och därför tycker jag att den här kampanjen är superbra, säger Dahlström.

Dubbelt straff

Psykologen Jonas Mosskin, som arbetar mot stigmatisering kring psykisk sjukdom, understryker vikten av att tala om sina problem.

– Om man har de här problemen, och inte vet att andra har det och att man kan få hjälp och stöd, så blir det ju som ett dubbelt straff. Därför är det jätteviktigt att vi kan skapa en kultur där vi pratar om problemen, så att folk tidigare kan söka hjälp, säger Jonas Mosskin i Gomorron Sverige.

Han berättar att det finns en föreställning om att man inte kan bli frisk från psykisk sjukdom.

–Och det är fel.

Att det för många ännu är tabu att prata om den här typen av sjukdomar tror han hänger ihop med en förställning om att ”ont i själen” har med svaghet att göra.

– Vi har gjort det mer acceptabelt att ha fysiska sjukdomar men psykiska problem är fortfarande ett svaghetstecken och eftersom vi inte vill vara svaga så lever föreställningen vidare, den finns i kulturen, säger Jonas Mosskin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.