Det är tidningen Råd & Rön som testat färsk kyckling och hittat både magsjuke- och antibiotikaresistenta bakterier.
Värst var den danska kycklingen, men ingen svensk kyckling var helt fri från bakterier.
”Chockerande”
– Det är mycket chockerande och visar att konsumenterna utsätts för stora, onödiga smittorisker. Även svensk kycklingproduktion har uppenbarligen mycket kvar att göra, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.
Råd & Rön har testat förekomsten av campylobacter samt ESBL-bildande e-colibakterier i svensk och dansk färsk kyckling.
– I två fall från Danmark fanns dessa bakterier i så stor mängd att det skulle räcka med att få i sig ett eller två gram rå kyckling för att bli sjuk, vilket lätt kan hända genom att kycklingen exempelvis förs över från en kniv till en sallad, skriver Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande.
Campolybacter
I 62 procent av proverna hittades campylobacter och i 51 procent ESBL-bildande e-colibakterier.
”Vi hittade ESBL-bildande bakterier i 51 procent och campylobacter i 62 procent av alla prover. Campylobacter hittades i all kyckling förutom i den från Bjärefågel och Knäred. I kycklingen från Coop, Eldorado, Ica, Lagerbergs, Garant, Gyllda, Bosarps, och Pärsons påvisades campylobacter i flera prover. I Pärsons kyckling fanns så mycket campylobacter att det skulle räcka med att få i sig ett gram för att bli sjuk, i Icas majskycklingfilé skulle det räcka med två gram och i Bosarps kycklingfilé 16 gram.” skriver Råd & Rön på sin hemsida.