Arbetslösheten sjunker men fler sjukskrivs

Uppdaterad
Publicerad

Färre svenskar får arbetslöshetsersättning – men andelen som får sjukpenning ökar för första gången på tio år.

Det visar nya siffror från Statistiska Centrabyrån, SCB. Antalet personer som får olika sorters ekonomiskt stöd pga arbetslöshet, sjukdom eller liknande, det som i politiska sammanhang ibland kallas ”utanförskapet”, minskade med sju procent under fjolåret, enligt SCB:s  siffror som offentliggörs i dag.

Det är alltså framför allt ersättningen till arbetslösa som minskat, medan andelen med sjukpening ökat för första gången sedan 2002.

I år ser dock siffrorna ut att vända uppåt igen.

Nedåt sedan 2005

Sedan 2005 har antalet personer som får bidrag eller annan form av social ersättning minskat rejält, från omkring 1.050.000 så kallade helårsekvivalenter till cirka 800.000 i dag.

-Framför allt är det sjukskrivningarna och sjuk- och aktivitetsersättningarna (tidigare kallat förtidspension) som minskat drastiskt under tiden från 2005, säger Annica Wallerå på SCB.

Men siffrorna säger inget om antalet arbetslösa eller om människor blivit friskare, bara att färre får ersättning från de olika ersättningssystemen.

-Det är något slags begrepp om ofrivillig frånvaro från arbetsmarknaden, säger Annica Wallerå.

Ökning i år

För i år finns endast siffror fram till maj, men de visar på en svag ökning i flera grupper. Andelen med sjukpenning har fortsatt att öka något, från 114.086 helårsekvivalenter till 119.403.

Även ersättningen till arbetslösa har ökat något, under perioden medan andelen med sjuk- och aktivitetsersättning.

Olika fördelat

Av befolkningen, 20-64 år, är andelen som lägst i Stockholms län på 11,1 procent och som högst i Gävleborgs län på 18,4 procent.

För landet som helhet är siffran 14,4 procent, vilket är det lägsta som uppmätts sedan mätningarna började på 1990-talet.

År 1994 var andelen som högst med 22,7 procent.

Helårsekvivalent

En statistisk konstruktion som används för att ge ett jämförbart mått över tiden på hur stor andel av befolkningen som försörjs med sociala ersättningar. En helårsekvivalent motsvarar en person som försörjs med full ersättning ett helt år, det vill säga två personer som varit arbetslösa ett halvår var blir en helårsekvivalent tillsammans.

Källa: Konjunkturinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.