Färre bildar bostadsrättsföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har allt färre bostadsrättsföreningar bildats och det är första gången som nybildandet minskar. Jämfört med samma period förra året har föreningsbildandet minskat med 28 procent över hela landet.

I Skåne minskade antalet nya förenin- gar med 53 procent. I Stockholm var minskningen 42 procent och i Västra Götaland var minskningen 33 procent.

Trots kreditkris och stigande räntor är dock intresset för att ombilda hy- resrätter till bostadsrätter fortsatt stort, enligt branschorganisationen Sveriges bostadsrättscentrum.

Flesta föreningar redan bildade

-Nu har nästan alla fastigheter där det finns hyresrätter registrerat en bostadsrättsförening därför att de har planer eller senare planer på att ombilda, säger Thomas Lagerqvist, regionchef för Stockholm på Sveriges Bostadsrättscentrum.

Han tror inte att den försämrade ekonomin avskräcker människor från att köpa sin lägenhet på grund av risken att göra en dålig affär.

-En och annan är orolig över att inte få lån till sin insats. Men man tittar inte på om det är en god affär att köpa sin lägenhet. Man vill ha kvar sitt boende och göra det bättre. Det är det som är drivkraften, säger Thomas Lagerqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.