Färre dödsolyckor på jobbet

Publicerad

Om inga större olyckor händer på våra arbetsplatser under november och december blir året historiskt – aldrig har så få personer dött i olyckor på jobbet. Hittills är siffran 33 döda, 30 procent färre än under samma period i fjol, skriver Arbetet.

För tidigare hårt drabbade branscher som byggsektor och jordbruk har dödstalen halverats hittills i år. Minskningen gäller för alla branscher, utom för transportsektorn. Det är ingen slump enligt Martin Miljeteig, arbetsmiljöombudsman på Transport, som säger till Arbetet att runt var femte skyddsombud motarbetas av arbetsgivaren. Några uppmanas till fusk för att klara tidspressen.

–Skyddsombuden är väldigt viktiga, de har en central roll i vår arbetslinje. Det får inte utsättas för press eller repressalier, de måste kunna stå upp mot ackordssystem som driver upp riskerna i transportbranschen, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till TT.

–Men trenden mot färre olyckor är förstås glädjande, det är tydligt att Arbetsmiljöverket jobbar på rätt sätt och koncentrerar sig på sektorer som jordbruk, transport och byggande.

Flera sakkunniga säger till Arbetet att lågkonjunkturen förmodligen är den viktigaste förklaringen – det byggs mindre och bönderna avverkar mindre skog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.