De flesta motorcykelolyckor sker i juni, juli och augusti. Från årsskiftet och fram till sista augusti i år hade 24 motorcyklister omkommit. Foto: SVT

Färre mc-döda trots rekordmånga motorcyklar

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har det varit rekordmånga motorcyklar på de svenska vägarna. Ändå har antalet omkomna motorcyklister minskat rejält. En anledning sägs vara ett ökat säkerhetstänkande bland MC–förarna.

– Nu har motorcyklisterna ofta risk- och säkerhetsutbildning. Det är väldigt viktigt för trafiksäkerheten, säger Per Johansson, Moped- och MC-branschens Riksförbund.

De flesta motorcykelolyckor sker i juni, juli och augusti. Från årsskiftet och fram till sista augusti i år hade 24 motorcyklister omkommit. Det är betydligt färre än till exempel 2011, då 36 omkom.

84 omkomna 1983

– Under tidigt 80-tal dog väldigt många motorycklister. Toppnoteringen var 1983 med 84 omkomna. Därefter har dödssiffran gått nedåt i stort sett varje år, säger Maria Nordqvist på organisationen Sveriges Motorcyklister.

De olika MC-organisationerna prioriterar sedan länge just säkerhetsfrågor, något som gett resultat.

– Många motorcyklister vidareutbildar sig varje vår och det är väldigt bra för trafiksäkerheten. Detta är också lite unikt för just MC–förare, det är ju sällan en bilist vidareutbildar sig, säger Per Johansson.

Sedan 1980-talet har antalet motorcyklar ökat stadigt och nu beräknas det finnas ungefär 312.000 i den svenska trafiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.