Foto: TT

Färre men dyrare bilar stjäls

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet bilstölder minskat marknat. Men nu stjäls allt dyrare bilar som BMW och Audi, något som kan leda till dyrare bilförsäkringar.

– Många bilar är utrustade med startspärrar. Det har gjort att spontanstölderna av bilar har försvunnit, säger Mats Galvenius, vd på försäkringsbranschens organisation Larmtjänst.

År 2008 stals närmare 20.000 bilar i Sverige. Därefter har antalet stölder minskat rejält, och i fjol var siffran drygt 11.400. Det visar ny statistik från försäkringsbolaget If.

Ligor bakom stölderna

– Tjuvarna, eller ligorna som det är numer, riktar in sig på de dyra och exklusiva bilarna, säger Daniel Claesson, försäkringsbolaget If.

Bland de mest eftertraktade märkena finns Audi, BMW och Volvo. Även om det nu stjäls färre bilar är ändå det sammanlagda stöldvärdet högre än tidigare, cirka en halv miljard kronor.

Kan det leda till dyrare försäkringar?

– Om kostnaderna för bilstölder går upp så kommer det så småningom att påverka premierna, säger Daniel Claesson.

Den största delen av de stulna bilarna försvinner utomlands, främst till Östeuropa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.