Allt färre drabbas av brott i Sverige. Foto: Scanpix

Färre personer utsätts för brott i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Drygt var femte svensk utsattes för brott förra året, en minskning sedan 2005. Men det är stor variation mellan olika grupper, unga vuxna drabbas hårt.

Andelen personer som utsatts för brott under de senaste sju åren har minskat. 2012 var siffran 22 procent, att jämföra med 26 procent 2005. Det visar en rapport från Nationella trygghetsundersökningen som genomförs varje år av Brottsförebyggande rådet.

Men det är stor variation mellan olika grupper, unga vuxna är den grupp som är mest utsatta för brott, till exempel misshandel och personrån.

Hur ofta en person utsätts är mycket ojämnt fördelat. En procent av befolkningen utsattes för omkring hälften av brotten när det gäller misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri och trakasserier.

Olika mellan män och kvinnor

När kvinnor utsätts för hot, misshandel eller trakasserier är det ofta en bekant eller en närstående som utfört brottet, och brottsplatsen är ofta hemmet eller arbetsplatsen. När män utsätts för den typen av brott är gärningspersonen oftast en okänd person och brottet sker oftare på allmän plats.

Undersökningen genomförs årligen av Brottsförebyggande rådet och bygger på intervjuer med omkring 13.000 personer i åldrarna 16-79 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.