Foto: TT

Färre sjöräddningar i somras

Uppdaterad
Publicerad

En lång varm sommar och full aktivitet på sjön. Ändå var det färre som hamnade i allvarlig sjönöd.

Mellan maj och augusti var antalet sjöräddningsfall 474 stycken, att jämföra med 543 förra året, enligt statistik från Sjöfartsverket.

Samtidigt tycks antalet försäkringsärenden ha ökat.

– Försäkringsbolagen verkar ha haft en hel del att göra. Men där handlar det främst om materiella skador, där det inte varit fara för liv, säger Daniel Lindblad, pressinformatör på Sjöfartsverket.

Av de 474 sjöräddningsfallen under perioden var de vanligaste orsakerna grundstötning (109), maskin/propellerhaveri (90) samt hårt väder eller utsatt läge (35).

Årets sommar var en av de värsta på länge när det gäller antalet drunkningar, men det gällde främst olyckor i samband med bad.

Antalet omkomna i samband med just sjöräddningsfall var färre än i fjol. Mellan maj och augusti omkom 13 personer, jämfört med 21 i fjol och 18 för två år sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.