Foto: SVT

Färre unga chefer

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har andelen unga chefer minskat i Sverige. Det visar en kartläggning från organisationen Ledarna, som varnar för att utvecklingen kan slå mot företagens kvalité och lönsamhet.

Den nya kartläggningen bygger på information från Statistiska centralbyrån och Ledarnas egna beräkningar. Det finns runt 500.000 chefer i Sverige idag. Kartläggningen visar att antalet chefer som är 35 år eller yngre minskat sedan början av 2000-talet.

Idag utgör den åldersgruppen runt tio procent av landets chefer. Samtidigt har mängden chefer i åldrarna 55-64 år ökat under de senaste tio åren. Nu är var fjärde svensk chef är 55 år eller äldre och Ledarnas ordförande Annika Elias ser en förklaring. 

– Man vill i första hand förknippa chefsrollen med en svensk medelålders man. Det är väldigt snävt när företag letar efter chefer, säger Annika Elias.

Både privat och offentligt

Den här åldersfördelningen finns både inom den privata och den offentliga sektorn.

Kartläggningen visar att andelen unga chefer har sjunkit mer inom det privata än inom det offentliga. Men sammanlagt är cheferna äldre inom kommun och landsting. Där är 40 procent av alla chefer över 55.

Jämfört med de övriga EU-länderna så har Sverige, tillsammans med bland andra Danmark och Finland, de lägsta andelarna unga chefer.

Få attraheras av rollen

Ledarna menar att många unga vill arbeta inom ledarskap, men att få attraheras av chefrollen som den är formad idag. Som ett bevis på det pekar de mot siffror som visar att antalet söker chefstjänster hos Arbetsförmedlingen har halverats sedan 2009. 

Enligt kartläggningen väntas cirka 125 000 chefer att gå i pension under de kommande tio åren. Här ser Ledarna ett kommande underskott av chefer eftersom andelen unga chefer minskar. Ledarna anser att företagen måste fånga upp dem unga som vill ha chefsjobben.    

– Annars finns det en risk att vi får sämre chefer, sämre konkurrenskraft i företagen. Eftersom man har en snäv chefsrekrytering. Man tittar inte bland dem som har engagemang, kompentens och färsk ledarskapsutbildning också, säger Annika Elias. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.