Foto: TT

Färre vill klimatkompensera

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett år har den frivilliga klimatkompensationen i Europa minskat med 36 procent. En förklaring kan vara misstro när det gäller effekterna.

Nu minskar vår vilja att kompensera för våra koldioxidutsläpp, visar en ny rapport. Samtidigt fortsätter världens utsläpp av växthusgaser att öka.

Kraftig minskning i Europa

Trots ett växande klimathot är det få som i dag betalar extra för att kompensera för sina koldioxidutsläpp. Bara en procent av SAS kunder betalar den extra kostnaden som går till energiprojekt som ersätter fossila källor med förnyelsebara.

Och en ny rapport från den oberoende organisationen Ecosystem Marketplace varnar för att vi i allt mindre utsträckning är villiga att klimatkompensera för olika varor och tjänster.

I Europa har den här typen av frivillig klimatkompensation minskat med 36 procent under ett år inom den privata sektorn. En anledning uppges vara en ökad misstro bland privatpersoner och företag när det gäller vilken effekt klimatkompensationen faktiskt har:

– Det betyder naturligtvis att vi gör mindre för att minska växthuseffekten, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap och humanekologi vid Lunds universitet.

Svenskar ökar utsläppen utomlands

Samtidigt visar de senaste siffrorna från FN:s klimatpanel att de globala utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser fortsätter att öka – trots klimatåtgärder och lågkonjunktur.

I Sverige har utsläppen av växthusgaser minskat något, men utsläppen i andra länder till följd av svensk konsumtion har ökat med 26 miljoner ton sedan 1993.

Enligt FN krävs det nu kraftfulla åtgärder för att nå målet att den globala uppvärmningen ska begränsas till 2 grader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.