Fem års fängelse för folkrättsbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Fem års fängelse blev domen för en 28-årig syrisk man som åtalats för folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel.

Mannen blir därmed bara en av tre personer som döms för folkrättsbrott i Sverige.

Det starkaste beviset mot mannen var är en film som visar hur han och flera andra misshandlar en fastbunden fånge.

Syrienkriget

Enligt Hanna Lemoine, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, är det troligen första gången som någon åtalats i Sverige för gärningar som begåtts i Syrien sedan inbördeskriget bröt ut. Domen är även unik då den är blott den tredje i Sverige där en person fälls för krigsbrott.

Ägde rum 2012

Misshandeln ägde rum sommaren 2012 på en okänd plats i Syrien. Mannen som deltog i inbördeskriget på oppositionssidan deltog i en misshandel tillsammans med en rad andra människor. Offret var en företrädare för al-Assad-regimen.

Den dömde ska enligt domen ”visat synnerlig hänsynslöshet” och misshandeln bedöms som ”tortyrliknande”.

Mannen avslöjades i Sverige när en vän till 28-åringen såg videoklippet och filmade av det för att sedan lämna till polisen. Filmen ska mannen enligt domen publicerat ett flertal gånger via sociala medier. 28-åringen erkände under rättegången att han deltagit i misshandeln men att han tvingats göra det för att själv inte bli dödad eller misshandlad.

Ingen utvisning

Åklagarna hade yrkat på 5,5-6 års fängelse samt utvisning. Förutom folkrättsbrott döms mannen även till fängelse för grov misshandel, däremot utvisas inte personen. ”Det råder enligt tingsrätten inte någon tvekan om att det under en tid som det i dagsläget går att överblicka inte går att utvisa honom till Syrien. Tingsrätten saknar kännedom om det kan finnas något annat land till vilket ett utvisningsbeslut kan verkställas”, skriver tingsrätten i domen.

Fakta: Dömda för krigsbrott

Domen mot den syriske mannen är endast den tredje i Sverige gällande personer som fälls för krigsbrott.

Den förste var Jackie Arklöv som 2006 dömdes till åtta års fängelse för grovt folkrättsbrott. Detta efter att han som legosoldat i en kroatisk milisgrupp misshandlat och torterat elva krigsfångar och civila.

För Arklöv fick straffvärdet ingen praktisk betydelse då han vid domen redan avtjänade livstidsstraff för polismorden i Malexander 1999.

Den andra personen är en 44-årig man från Bosnien som i april 2011 dömdes till fem års fängelse för folkrättsbrott.

Enligt domen utövade mannen våld, hot och sexuella övergepp mot flera fångar liksom skenavrättningar i ett läger i södra Bosnien 1992.

Tidigare lägerfångar vittnade mot mannen i samband med rättegången via videolänk från Bosnien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet