Filmjätte nekar kunder att gå till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Filmtjänsten Netflix, som nyligen lanserades i Sverige har avtalsvillkor som inte är förenliga med svensk och europeisk lagstiftning.

Intresset för att se på streamade filmer och tv-serier direkt på datorn eller surfplattan ökar. I höst lanseras två av branschens jättar i Sverige, nämligen HBO och Netflix.

Men om man är sugen på att betala 79 kronor i månaden för att få tillgång till Netflix material gäller det att granska avtalsvillkoren under lupp.

Inte förenligt med svensk lag

Den som godkänner villkoren ger sitt samtycke till att inte driva en eventuell tvist med bolaget i domstol utan istället ska tvister lösas i en skiljenämnd. Någon som inte är förenligt med svensk lagstiftning. I avtalsvillkoren kan man läsa följande: ”Dessa Användarvillkor föreskriver att alla tvister mellan dig och Netflix ska lösas genom BINDANDE SKILJEFÖRFARANDE. DU SAMTYCKER TILL ATT AVSTÅ DIN RÄTT ATT GÅ TILL DOMSTOL för att hävda eller försvara dina rättigheter under detta kontrakt (förutom ärenden som kan avgöras av en domstol för mindre mål). Dina rättigheter kommer att avgöras av en NEUTRAL SKILJEMAN och INTE av en domare eller jury och dina krav kan inte hävdas i en grupptalan”.

–Det är vad man betraktar som ett oskäligt avtalsvillkor, som därmed också är utan verkan eftersom man inskränker konsumentens lagliga rättigheter, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.

Lagen om skiljeförfarande säger följande: ”Rör en tvist mellan en näringsidkare och en konsument en vara, en tjänst eller någon annan nyttighet som tillhandahållits för huvudsakligen enskilt bruk, får ett skiljeavtal inte göras gällande, om det träffats innan tvisten uppstod”

Utan insyn

Alltså kan Netflix inte kräva att man avsäger sig rätten att driva talan mot företaget i domstol. Lagen säger också att en part har rätt att kräva att frågan avgörs i domstol om man inte är nöjd med skiljedomen.

– Det kan inte bli mycket klarare. Man kan inte förhandla bort konsumenträtten genom ett skiljeavtal, säger Marek Andersson.

I en skiljedom avgörs tvister mellan två parter av antingen en skiljedomare eller en opartiskt utsedd skiljeman. Till skillnad från vanliga domstolar är skiljenämndens arbete i regel hemligt. En skiljedom anses också som ogiltig om den prövar en svensk lag, som inte får avgöras av skiljemän.

”Förvånad om det inte kommer in anmälningar”

Konsumentverket har möjlighet att meddela Netflix att deras avtalsvillkor strider mot svensk lag. Marek Andersson utesluter inte att Konsumentverket agerar mot företaget.

– Det är inte omöjligt. Jag skulle bli förvånad om det inte kom in anmälningar mot det här.

Avtal mellan konsumenter och företag regleras via avtalsvillkorslagen. Lagen är en tillämpning av EU:s avtalsvillkorsdirektiv som också listar avtalsvillkor som anses oskäliga, däribland att frånsäga sig rätten att driva talan i domstol.

Netflix kommunikationsdirektör Joris Evers skriver i en kommentar (fritt översatt) ”Netflix respekterar individens rättigheter enligt lokal konsumentlagstiftning. Våra avtalsvillkor erkänner konsumentens rätt att söka skydd hos sin lokala domstol.”

SVT har bett företaget precisera var i avtalsvillkoren som man kan hitta stöd för det, men har inte fått svar.

Fakta: Netflix

*Företaget som är noterat på den amerikanska Nasdaqbörsen grundades 1997.

*Netflix tillhandahåller sina kunder möjligheten att se på streamade filmer och tv-serier på sin dator, surfplatta eller tv. Tjänsten är tillgänglig i Nord- och Sydamerika samt i delar av Europa. Enligt företaget har de 27 miljoner abonnenter.

*Tidigare i höst blev företagets tjänst tillgänglig för kunder i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.