Fimppant, rulltrappsfri dag och golf på recept

Publicerad

Pantavgift på fimpar, rulltrappsfria dagar och nya kläder till domarna. Det är några saker som blir verklighet om höstens motioner i riksdagen går igenom. Vi har tittat närmare på de folkvaldas förslag.

– Två tredjedelarav nedskräpningen på gator och torg är fimpar. Vuxna människor som inte ensorkar böja sig ner och plocka upp sina fimpar. Då ska de få betala för det. Manskulle till exempel kunna ha en liten påse kopplats till cigarettpaketet, sägerMats Pertoft (MP).

Pant för fimparär bara ett av de saker som våra folkvalda vill införa. I höst har 3.245motioner lämnats in av riksdagsledamöterna. En del är helt klart kreativa. Vadsägs om en bro till Finland och kulturarvsskyddad bastu, eller motorvägar förcyklar och en gemensam nordisk valuta. Flera partier vill ha böter för fimpar. Ochdet kan bli stopp för riksdagens egen rökruta utanför plenisalen.

Moderaterna harmotionerat för en rulltrappsfri dag i riksdagen. En motion om motion, för attvisa att svenskarna behöver röra mer på sig. Men de här motionerna är ju sällannågot som hela partiet står bakom och normalt sett är det bara omkring en halvprocent av dem som får bifall i riksdagen.

Bifall ellerinte, det finns en rad innovativa förslag: en köttfri dag i skolan, avskaffalandshövdingarna, ge riksdagsledamöterna pekplattor och låt doktorn ordineragolf.

– Del så är manute i friska luften, fyra timmar tar en runda och man går minst nio kilometer.Vridmomentet i golf är också väldigt nyttigt för stela axlar, säger EvaBengtsson Skogsberg (M).

Eller varförinte sänkta riksdagslöner, satsning på tjänstecyklar, avskaffa första maj somhelgdag, låt kungen utse statsminister och skaffa nya kappor till landetsdomare.

– Om man ser påandra länder så är det ganska vanligt. I en rättssal kan det vara svårt att sevem som är domare. Jag tycker att det kan vara lämpligt att man genom att sättapå en kappa höjer anseendet och visar på att det är en offentlig person, säger MikaelJansson (SD).

Mest uppmärksamhet i veckan fick ett miljöpartiförslag om attflytta på Karl XII och andra statyer från centrala Stockholm. Men de flestamotioner handlar trots allt om ganska normala saker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.