Fler arbetslösa i juni

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler får jobb. I juni i år hade sysselsättningen ökat med 54.000 personer jämfört med juni i fjol. Men antalet människor som vill ha ett jobb ökar ännu mer.

Arbetslösheten steg till 9,2 procent i juni. I juni förra året var nivån på 9,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Antalet arbetslösa ökar från 484.000 till 493.000 personer, medan antalet sysselsatta samtidigt ökar med 54.000 personer till 4.870.000. Arbetskraften ökade under perioden med 63.000 personer till 5.362.000 personer. Större delen av den förändringen förklaras av att befolkningen i arbetsför ålder ökat med 49.000 personer sedan juni 2013.

Högre arbetslöshet än väntat

Sysselsättningsgraden, andelen sysselsatta i relation till befolkningen, uppgick i juni i år till 66,1 procent enligt säsongsrensade och utjämnade data. Det innebär en relativt stor ökning av antalet sysselsatta och en viss ökning av sysselsättningsgraden, enligt SCB.

Arbetslöshetssiffran för juni blev högre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en arbetslöshet på 9,0 procent, enligt en Reuters-enkät.

– Det är väldigt svårt att se någon tydlig trend nedåt för arbetslösheten, trots en tydlig trend uppåt för sysselsättningen, säger Nordea-ekonomen Mats Hydén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.