Fler jobb nästa år – inom vissa branscher

Uppdaterad
Publicerad

Chanserna att hitta ett jobb ökar, enligt arbetsförmedlingens yrkesprognos inför framtiden. Allra bäst ser det ut för olika typer av tekniska yrken, t ex dataprogrammerare och civilingenjör.

För att klara sig bra på arbetsmarknaden bör man ha minst gymnasieutbildning, men helst ha gått högskola. En av dem som valt rätt är Caroline Johansson, som nyligen börjat plugga till civilingenjör på KTH i Stockholm.

-Man vill ju jobba med något som man är intresserad av, men det är klart att det är en fördel att det finns jobb och att man tjänar bra, säger hon.

Tufft inom vissa branscher

Arbetsförmedlingen räknar med att 65.000 nya jobb skapas under året, men det finns branscher där den redan nu tuffa konkurrensen om arbetstillfällena kommer att hårdna ytterligare.

Svårast att få jobb har bland annat barnskötare, hotell- och restaurangarbetare, men även försäljare. Detta trots att jobben verkar komma inom till exempel handeln.

-Konkurrens har det alltid funnits, så det är inget nytt, säger Daniel Sundin, som är säljare. De där prognoserna har ingen jätteeffekt på hur det ser ut i branschen, de är mer ett styrmedel för politikerna, avslutar han.

Kicki Ahlm

kicki.ahlm@svt.se

Störst brist på arbetskraft 2011

Civilingenjörer, bygg och anläggning

Byggnadsplåtslagare

Läkare

VVS-ingenjörer

Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker

Civilingenjörer, elkraft

Operationssjuksköterskor

Sjuksköterskor, psykiatrisk vård

Förskollärare

Betongarbetare

Maskinbefäl fartyg

VVS-montörer

Lastbilsmekaniker

Gymnasielärare i yrkesämnen

Anläggningsarbetare

Plattsättare

Kranförare

Anläggningsmaskinförare

Golvläggare

Distriktssköterskor

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.