Foto: Scanpix.

Fler kritiska till svartjobb

Uppdaterad
Publicerad

Fler tycker det är omoraliskt med svart arbetskraft, det visar en ny undersökning. Och det kan vara rut-avdraget som ligger bakom skillnaden.

Möjligheten att få göra skatteavdrag via rot- och rutavdragen har gjort att allt fler tycker det är fel att anlita svart arbetskraft enligt en undersökning som Katarina Nordblom, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan i Göteborg gjort.

Den bygger på en jämförelse med en tidigare studie som Skatteverket gjorde 2006 gällande svenskars inställning till att anlita svart arbetskraft.

Stor skillnad

I undersökningen fick folk ta ställning till påståendet: ”Det är omoraliskt att köpa tjänster svart”. 17 procent instämde helt. När Katarina Nordblom ställde samma fråga sex år senare, fick hon ett slående resultat.

– Jag ville titta på hur svenskarnas inställning till att köpa tjänster svart ser ut efter införandet av rot och rut och ställde därför exakt samma fråga 2012. Resultatet var mycket tydligt – hela 47 procent svarade att de instämde helt med påståendet. Vi såg alltså en kraftig förskjutning av skattemoralen. Vi kan naturligtvis inte vara helt säkra på att införandet av rut och rot orsakat hela förskjutningen, men det är i enlighet med teorin att när många köper vitt snarare än svart så tenderar man att tycka att det är mer omoraliskt att köpa svart, säger Katarina Nordblom.

Förändrad attityd

Katarina Nordblom konstaterar att vi människor är benägna att tycka att det vi själva gör är rätt.

– Tidigare var det rätt många som köpte svart, och då tyckte många att det nog inte var så farligt det där med att köpa svarta tjänster. Men nu ser vi att i takt med att fler och fler köper vita tjänster så är det dels att man blir mera medveten om det här med svartarbete, dels att i takt med att fler köper vitt tycker man också att man bör köpa vita tjänster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.