Fler män än kvinnor vill skrota sexköpslagen

Uppdaterad
Publicerad

Attityden kring sexköpslagen skiljer sig rejält mellan könen. Var fjärde man vill helt skrota sexköpslagen, visar en ny undersökning.

Sedan den nya sexköpslagen infördes 1999 har 700 personer dömts för köp av sex. Endast få har dömts till fängelse. De flesta har istället fått dagsböter. Och nu visar en opinionsundersökning där 1000 personer utfrågats att över hälften av svenskarna tycker att straffen borde bli hårdare.

-Skulle straffskalan höjas så skulle det framförallt innebära en viktig och tydlig signal från samhället om att det här är ett brott som man verkligen tar på allvar, säger Zandra Lundgren, Järfälla tjejjour.

Undersökningen, som beställts av Järfälla tjejjour, visar också på stora skillnader mellan män och kvinnors åsikter om sexköpslagen. Bara sju procent av kvinnorna vill att lagen skrotas helt vilket kan jämföras med 25 procent bland de tillfrågade männen.

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.