Fler sommarjobb åt unga i år

Publicerad

Fler kommuner och landsting än tidigare kommer att erbjuda fler ungdomar sommarjobb. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer minst 80.000 ungdomar få jobb genom sin kommun i år. Det är en 45-procentig ökning jämfört med 2010.

För många är sommarjobbet det första mötet med arbetslivet. Med tanke på kommande pensionsavgångar så är det viktigt för kommuner och landsting att få ungdomar intresserade av välfärdsjobb. Det är den främsta anledningen bakom den stora ökningen av antalet sommarjobb.

– Vi står inför en rekrytering på en halv miljon människor under den närmaste tioårsperioden och det här är ett bra sätt för oss att visa upp vilka jobb som kommer att finnas, säger Håkan Sörman, vd för SKL. 

Jobb matchas med utbildning

Det är även vanligare nu att sommarjobbet matchas med elevens gymnasieutbildning. Till exempel att de som går på vård- och omsorgsprogrammet får ett sommarjobb inom vården. Var femte kommun och nästan var tredje landsting kommer att erbjuda fler platser jämfört med 2013.

– Det är ungdomarna som har möjlighet att utforma det på ett nytt sätt och se det på ett annat sätt och det här är en bra väg in på arbetsmarknaden, säger Håkan Sörman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.